Ogvall kräver lagändring – vill se sanktioner mot PostNord

Svensk Digital Handels VD Jonas Ogvall vill att lagstiftningen skrivs om så att det finns sanktioner eller böter om Posten inte sköter sitt uppdrag.

PostNord har fått utstå en hel del kritik för sin posthantering den senaste tiden. Främst från privatpersoner som inte fått sin post i tid, eller inte alls, men även e-handlare vittnar om att det inte alltid blir som man hoppats. Samtidigt ska det vara svårt att reklamera förluster i samband med leveranserna.

PostNord har i sin tur slagit ifrån sig en del av kritiken men nu anser Jonas Ogvall, VD på Svensk Digital Handel, att det får vara nog. I en debatt-artikel i Svenska Dagbladet skriver Ogvall att den snabbt växande e-handeln är beroende av en stabil postgång, men att dagens lagstiftning gör att PostNord kan göra lite som det vill.

Annons
Annons

– Idag saknas ett kundkontrakt mellan PostNord och e-handlarna. Detta leder till att osäkerheten om när en vara kommer att levereras är stor och att e-handlare tvingas betala stora summor till sina kunder i kompensation för dröjsmål, skriver Jonas Ogvall.

Lever inte under samma villkor

Ogvall påpekar också att det just nu föreslås prishöjningar för många av de varor som e-handlare idag skickar som brev. Han konstaterar samtidigt att längre leveranstider och prishöjningar går att leva med, även om det inte är optimalt för konkurrensen, men inte osäkerheten kring när paketen når fram.

– Postnord gör idag lite som det vill och det finns inga sanktioner som tvingar eller ger Posten böter om det inte sköter sitt uppdrag, skriver Ogvall.

Han anser inte heller att vi bör nöja sig med att endast 80 procent av alla brev delas ut dagen efter. I den tätbefolkade delen av landet bör 100 procent av alla leveranser nå fram redan nästa dag. Det samtidigt som lagstiftningen bör skrivas om så att det finns sanktioner om Posten inte uppfyller de krav som staten ställer.

– E-handlare som inte tar hand om sina kunder blir knappast långlivade men Postnord lever inte under samma villkor och ska inte kunna gömma sig bakom lagar och förordningar för att kunna uppfylla sitt samhällsansvar, skriver Jonas Ogvall.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!