Overstocks VD tvingas ta ledigt på grund av hepatit

Den amerikanska nätbutikens VD och grundare, Patrick Byrne, tar tjänstledigt under en obestämd tid på grund av medicinska skäl.

Overstock.com är en onlinejätte på andra sidan Atlanten och säljer allt från möbler och elektronik till solglasögon och kläder med en årlig omsättning runt 2 miljarder dollar. Utöver det har man en ganska frispråkig och progressiv VD i Patrick Byrne som inte är rädd för att testa nya saker och säga vad han tycker.

Patrick Byrne beskriver sig själv som en anhängare av den österrikiska skolan av nationalekonomi, som förutspått att fiatpengar skapade åt regeringar av centralbanker kommer att destabilisera världsekonomin, och var tidigt ute med att hoppa på Bitcoin som betalmedel.

Annons

När Ebola-viruset letade sig innanför USA:s gränser hösten 2015 passade han på att tredubbla lagret av beredskapsprodukter och rulla ut flera lockande erbjudanden. Overstock var även en av de första med att nappa på Klarnas betaltjänst när de lanserade i USA.

Nu blir den amerikanska e-handel en profil fattigare. Byrne meddelar nämligen att han kommer att ta tjänstledigt under en obestämd tid.

Barfotad läkare i Kina

Patrick Byrne skriver i ett brev till aktieägarna att han kämpat med hepatit C i fibrosstadium 4 i över ett års tid. Han har nu genomgått en behandling men det är oklart om han kommer att kunna återgå till sitt arbete. Overstocks chefsjurist och Internetveteran, Mitch Edwards, föreslås ta över rodret under tiden.

– Jag har slutfört min behandling och jag tror mig ha besegrat sjukdomen men det får tiden utvisa, säger Byrne som även noterade att han fått sjukdomen då han 1984 var på besök i Kina och en barfotad läkare sydde ihop ett sår i huvudet under mindre idealiska förhållanden.

Det här är inte första gången som Patrick Byrne, idag 53 år, kämpar mot en allvarlig sjukdom. I 20-årsåldern fick han testikelcancer, och även om behandlingen lyckades, har han under en stor del av sitt liv fått flera återfall och komplikationer.

Annons