Paketskåp och drive-thru när Coop lanserar utlämning i butik

Pilottestas just nu i Göteborg och Falun.

Livsmedelsjätten Coop genomför just nu en större förändring av hur företagets onlinebeställningar ska levereras ut till kunderna. Hittills har de som e-handlar hos Coop endast haft möjlighet att välja hemleverans, men nu introducerar företaget så kallade onlinemoduler, som ska göra det möjligt att hämta varorna i en Coop-butik.

- Då kommer man att kunna välja en butik och hämta sina varor där, vilket är något våra kunder har haft önskemål om att kunna göra, säger Coops e-handelschef Catrin Folkesson till Ehandel.se.

Annons

Lösplock når över 60 procent

De nya onlinemodulerna kommer i tre varianter. Det första är att man som kund går in i butiken och hämtar sin e-handlade kasse, det andra är att man får en kod och hämtar kassen i ett särskilt skåp, och det tredje är att man plockar upp varorna via en drive-thru - och alltså inte behöver lämna bilen. Vilken eller vilka varianter som blir aktuella i de olika butikerna, beror bland annat på butikens läge och utformning, samt på hur flödet av kunder ser ut.

Enligt Catrin Folkesson når Coops e-handel med lösplock just nu drygt 60 procent av hushållen i Sverige, medan varianten med färdiga middagskassar finns tillgängliga i alla företagets butiker. Projektet med upphämtning i butik pilottestas just nu i Göteborg och Falun.

Kommer de nya butiksupphämtningarna spridas till hela Sverige?

- Teoretiskt sett så är det förstås fullt möjligt. Men vi ser också till vad vi har för underlag i de olika butikerna och till hur intresset från kunderna är. Sen får vi göra en avvägning efterhand.

Ska skicka från darkstore till vald butik

Som Ehandel.se tidigare har berättat, använder sig Coop av en darkstore för e-handelsleveranserna i Stockholmsområdet. Det innebär att varorna just nu levereras direkt från den till kunderna. Framöver är dock tanken att kunderna ska kunna välja en butik i Stockholm att hämta sina varor i, om de hellre vill göra på det sättet.

LÄS ÄVEN: Coops nya darkstore är igång

I dagsläget kan Coops e-handelschef inte ange hur snabbt utrullningen av upphämtningsstationerna kommer att ske - det är till exempel inte omöjligt att någon butik måste byggas om för att fungera med det nya upplägget - men planeringen ska pågå för fullt.

- Om ett par veckor hoppas vi ha en mer detaljerad utrullningsplan, men det är väl troligt att vi börjar med utvalda storstadsområden. Vi tycker verkligen att det här ska bli jättespännande, avslutar Catrin Folkesson.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!