Patrik Rees vill sätta Gotland på e-handelskartan

Kommer att vara en av Sveriges bästa e-handelsregioner inom fem år, tror entreprenören.

Patrik Rees har gjort sig känd som e-handelsprofil och affärsängel. Han grundade och drev Bygghemma 2005 och driver idag företaget e-business partner som hjälper unga e-handelsföretag att slå sig in på marknaden.

Men hans engagemang för e-handel tar sig även ideella uttryck. I åratal har han varit drivande i Kalmars e-handelsnätverk och varit med och etablerat länet som en av Sveriges e-handelsvänligaste företagsregioner.

Annons

E-handelskväll lockade 70 istället för 10

Förra sommaren gick dock flyttlasset till Gotland, för att få "bättre livskvalitet", som han säger. Nu är Patrik Rees på god väg att återupprepa succén med att skapa ett e-handelsnav även där.

- Det jag vill ta med mig från Kalmar är hur man kan göra Gotland till e-handelsplats och här finns alla bra möjligheter att göra det, berättar han för Ehandel.se.

Härom kvällen delade han med sig av sina erfarenheter inför nyfikna gotlänningar som samlats för att diskutera möjligheterna att bedriva e-handel på ön. Och intresset visade sig vara betydligt större än väntat.

- Vi trodde det skulle komma 5 till 10 personer, men det kom över 50. Till slut var vi närmare 70 - vilket ledde till att många blev utan lunch, det var helt sjukt! säger han och skrattar.

Varken bilköer eller lokalbrist

Och nu vill Rees vara drivande i att etablera e-handeln även på Gotland.

- När vi efter föredraget frågade efter om vi skulle fortsätta så var det ett femtiotal som var jätteintresserade och ville ta det vidare, så nu är vårt mål att starta upp ett e-handelskluster här på Gotland, liknande det vi har i Kalmar, säger han.

En sån sak är dock inget man gör i en handvändning och Patrik Rees betonar att han vet av erfarenhet att det kommer att ta tid. Men han är övertygad om att Gotland är en bra destination för den som vill bedriva näthandel.

Är det inte ett logistiskt hinder att Gotland är en ö?

Annons

- De flesta idag jobbat med TPL eller dropshipping, så det finns inget som säger att man måste frakta sina varor fram och tillbaka hit till ön. Dessutom har vi en infrastruktur med en bredbandshastighet som är ledande i Sverige - och då syftar jag på hela Gotland, inte bara Visby. Till på det har vi varken bilköer eller brist på lediga lokaler, som i Stockholm, exempelvis, säger han.

Tror att turismen kan gynna e-handeln

Han påpekar också att Gotlands starka ställning inom turistnäringen talar för att ön är en bra plats för att bedriva e-handel på.

- I Visby har vi en sommarsäsong på virka 8-10 veckor, men vad gör man resterande veckor? Då är e-handel perfekt! Alla kunderna som kom och köpte i butiken under sommaren kan fortsätta att handla i webbshoppen när semestern är slut, resonerar han. 

För att få fart på e-handelsklustret på Gotland har han själv tagit initiativet att koppla ihop Science park i Kalmar med motsvarigheten med samma namn på Gotland. Och på sikt tror han att det gotländska nätverket med hjälp av modern teknik kan dra nytta av den verksamhet som redan är etablerad i Kalmar.

- När vi får stora föredragshållare till Kalmar från Google och sådana företag, då kan vi sitta på länk här på Gotland och delta och höra vad som sägs, föreslår han.

Ska sätta Gotland på e-handelskartan inom fem år 

För den som trots allt skulle vilja ta sig till fastlandet menar Patrik Rees att det finns goda kommunikationer.

- Här finns både livskvalitet och bra infrastruktur. Det går mellan 10 och 15 plan om dagen som lämnar ön om man vill åka inåt, så det är gott om flöden, påpekar han.

Och nu när arbetet med koppla ihop gotlänningar med e-handel som gemensamt intresse väl börjat så är han övertygad om att det hela kommer bära frukt inom en inte alltför avlägsen framtid.

- Jag har själv ambitionen att starta upp några nya bolag härifrån och dynamiken i e-handel gör att det går utmärkt att bedriva även längst ut på en ö. Om fem år är Gotland med på e-handelskartan, säger han övertygat.

LÄS ÄVEN: Patrik Rees om jakten på drivna entreprenörer

Annons