PayPal-direktören: ”Ingen tycker att det är kul med betalningar”

När John Lunn, senior global director på PayPal och Braintree, var i Stockholm nyligen passade Ehandel.se på att ställa några frågor om ett urval av de tjänster som PayPal lanserat. Bland dessa Klarna-kopian PayPal Plus.

John Lunn är senior global director på PayPal och Braintree. Han arbetar huvudsakligen med nya innovationer och med att ge stöd åt utvecklare. Innan han började arbeta på PayPal ska han ha tillbringat 15 år med att skapa system för betalning vid flera framgångsrika startups.

Ehandel.se fick en kort intervju med honom när han besökte Sverige nyligen, och passade då på att fråga om några av de tjänster som PayPal lanserat den senaste tiden.

Annons

Vad är tanken med PayPal.me? Kommer tjänsten att expandera och kanske även fungera som betalningsmöjlighet för e-handlare framöver?

- Nej, vi har andra tjänster för det. PayPal.me är bara tänkt att användas mellan privatpersoner som till exempel är skyldiga varandra pengar. Men tjänsten har hittills lanserats i 18 länder och kommer troligtvis att expandera mer.

Varför borde en svensk e-handlare använda PayPal One Touch eller någon annan av era tjänster?

- Vi tror att det bästa är om betalningen klaras av så snabbt och smidigt som möjligt. Ingen tycker att det är kul med betalningar oavsett om det till exempel handlar om att lämna en taxi eller något annat. Våra tjänster är ett sätt att snabbt få betalningsprocessen avklarad.

Men det har ju inte bara med Sverige att göra.

- Nej, men det gäller alla. Det blir allt mer tydligt att man vill betala snabbt och enkelt.

Tidigare en hemsk upplevelse

I bland annat Sverige pratas det nu om att även om trafiken via mobil ökar så går det inte lika snabbt för konverteringen att gå samma väg. Vad gör PayPal för att underlätta utvecklingen?

- Det börjar ändras nu men till en början var det en hemsk upplevelse att handla i mobilen eftersom de flesta onlinebutiker bara flyttade över sin sida direkt från desktopen. Det är inte lätt att fylla i en massa små fält med namn, leveransadress, och så vidare i mobilen och då blir det inte så kul att handla. Men nu, när man bara kan trycka på en knapp där det står “köp” kommer det att förändras.

Annons

Vad händer med tjänsten PayPal Plus, som enligt uppgift har införts i Tyskland? Kommer den att lanseras på fler ställen?

- Nej, PayPal Plus är en specieldesignad tjänst för den tyska marknaden, som skiljer sig åt en del från andra marknader i EU. Jag arbetar inte med den tyska marknaden så jag kan inte säga så mycket mer om det.

Vad tänker du om att Klarna gjort ett intåg på den amerikanska marknaden?

- Eftersom vi arbetar i samma bransch vill jag inte kommentera deras verksamhet, men generellt kan jag säga att vi alltid välkomnar konkurrens.

Kontextuell e-handel nästa stora grej

John Lunn passar på att säga att han tror att det är en utmärkt tid att befinna sig inom e-handel just nu, och att han med spänning ser fram emot nyheter på marknaden. Precis som många andra upplever han omnikanal som väldigt högaktuellt.

Vad blir nästa stora grej inom e-handel, tror du?

- Kontextuell e-handel blir allt större. Man kan redan nu gå in på till exempel Pinterest och handla från en annan sajt bara genom att trycka “köp” på bilden på Pinterest. Det tror jag kommer att bli mycket populärt.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!