Hundratusentals paket från Kina till Arlanda – varje dag

PostNord slår larm om att bemanningen inte räcker till.

E-handeln från utlandet, i synnerhet Kina, växer så det knakar. Enligt PostNord kommer det nu varje dag hundratusentals försändelser till Arlanda, som beställts av e-handlade svenskar - och nu slår postföretaget larm om att situationen håller på att bli dem övermäktiga.

- Vi jobbar hela tiden med att skärpa upp bemanningen eftersom vi ser att vi inte kan slappna av i den här frågan, säger PostNords presskommunikatör Anne Jiremar till Expressen.

Annons

Många småsaker köps från Kina

Merparten av paketen kommer från de stora kinesiska aktörerna såsom JD.com och Alibaba och enligt PostNord så beställer många svenskar småsaker som mobilskal eller smink.

“Runt 200 000 stycken per dag”

Samtidigt vet PostNord inte exakt hur många försändelser som faktiskt anländer till Arlanda varje dag. En kvinna som ska ha kontaktat företaget i slutet av juli för att efterlysa en vara hon beställt från Kina ska ha fått följande svar:

- Vi har höga volymer av inkommande utrikesförsändelser just nu, bara från Kina tar vi emot runt 200 000 stycken per dag.

Men det är inget som Anna Jiremar kan bekräfta om det stämmer eller inte.

- Jag kan inte verifiera det. Det skulle kunna vara 100 000 stycken, det skulle kunna vara 300 000, säger hon.

Dubblats sedan förra sommaren

Däremot ska det stå klart att de kinesiska försändelserna har ökat med 100 procent bara sedan förra sommaren. Detta ska nu ha gjort att PostNord finner sig själva underbemannade för att hantera postskörden. Detta leder i sin tur till att svenskar som e-handlar från Kina kan få vänta extra länge på att få sina varor.

Brevförsändelser kan inte spåras

Ytterligare ett problem kunderna kan mötas av är att PostNord inte kan spåra många av försändelserna då de skickas som brev.

Orsaken är enligt Anna Jiremar att Sverige och Kina inte har samma syn på rekommenderade brev och att de brev som skickats rekommenderat från Kina därför behandlas som vanliga brev i Sverige, vilket inte går att spåra från PostNords sida.

Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!