PostNord: ”Vi förbereder oss inför en ny rekordjul”

I år väntas svenskarna handla julklappar för 20,5 miljarder kronor, mer än en fjärdedel av dessa komma att inhandlas online.

Enligt e-barometern för det tredje kvartalet, som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research, kommer 40 procent av svenskarna att e-handla julklappar i år. I genomsnitt kommer de att spendera 1 945 kronor på person, något som innebär att det kommer att shoppas julklappar för 5,4 miljarder på nätet.

Det är mer än en fjärdedel av den totala summan på 20,5 miljarder kronor. Samtidigt är det ytterligare 30 procent som inte kunde uppge något svar, vilket betyder att summan kan bli ännu högre.

Annons

– Vi förbereder oss noggrant inför en ny rekordjul. Julen är vår absolut mest intensiva period på året och väldigt viktig för detaljhandeln och deras kunder. Vi tar hand om alla julklappar, både de som ska levereras till butikshyllorna och till de konsumenter som köper via nätet från Sverige och hela världen, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på PostNord.

Julhandeln drar igång i november

Undersökningen visar även att en mycket stor andel av de julklappar som köps i fysisk butik förbereds genom research på nätet, samt att julklappsinköpen sker allt tidigare.

Fyra av tio säger att de kommer att e-handla julklapparna före den 1 december. En bidragande anledning kan vara shoppingfenomen som Black Friday och Cyber Monday.

– Allt fler svenska företag satsar på Black Friday och Cyber Monday som startskott för julhandeln och jag skulle vilja säga att det tog ordentlig fart förra året. Det innebär att många butiker rivstartar julhandeln med riktigt bra erbjudanden redan den sista helgen i november, säger Arne Andersson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!