PostNord förtydligar: Portot blir dyrare för vissa företag

I samband med att priserna på frimärken sänks för privatpersoner blir det samtidigt dyrare för momsregistrerade företag som inte har ett individuellt avtal med PostNord.

Tidigare i dag publicerade vi en artikel om att PostNord tar bort moms på vissa tjänster efter att EU informerat Sverige om att det i unionen inte är tillåtet att lägga på moms på vissa samhällstjänster, som till exempel posthantering. Vi skrev i artikeln att priset på ett vanligt frimärke sänks från 7 kronor till 6,50 kronor från och med april. Men den sänkningen gäller bara privatpersoner som inte drar av momsen.

"Inte vårt påhitt"

Företag som är momsregistrerade, och alltså inte behöver betala moms, betalar idag 5,60 för ett frimärke, så för dem kommer borttagandet av momsen i själva verket med en prishöjning, vilket flera läsare var snabba med att påpeka.

Annons

- Ja, det blir en ökning från 5,60 till 6,50 för de som inte betalar moms, bekräftar Per Mossberg, kommunikationsdirektör på PostNord.

Lite enkelt förklarat har PostNord tidigare bakat in den moms fraktbolaget betalar till sina leverantörer i den moms som PostNords kunder har fått betala. Eftersom momsen försvinner går det inte att göra längre.

Enligt Per Mossberg är prisökningen något som måste genomföras eftersom det är ett krav enligt lagen att PostNord sätter priser som täcker företagets kostnader.

- Vi har inget val. Hade vi fått bestämma hade vi hållit med den svenska regeringen som ville ha moms på de här tjänsterna. Så det här är inte vårt påhitt, vi följer skattelagstiftningen.

Oklart hur andra tjänster påverkas

De nya portopriserna påverkar inte företag som har individuella avtal med PostNord, vilket Per Mossberg säger att de flesta större företag har. Så förändringen kan snarare väntas slå mot mindre företag. Ett antal av PostNords tjänster, som den småföretagsinriktade “Skicka Lätt”-servicen, påverkas av portoändringen, men om det blir fler prishöjningar är inte klart ännu.

- Det här riksdagsbeslutet kom igår så just nu lägger vi fast prisjusteringarna. Vi kommer att gå ut med det den 1 mars, säger Per Mossberg.

Men är det troligt att till exempel "Skicka lätt" blir dyrare för småföretag?

- Vi håller på det tills den 1 mars. Vi håller på och tittar på det just nu.

Annons

De nya priserna kommer att gälla från och med den 1 april.

Annons