PostNord om den ”förödande” nyheten: Gäller inte varubrev

"Dyker upp en del frågor".

Förödande för svenska e-handlare. Så beskrev Apoteas vd Pär Svärdson PostNords planer på att minska antalet dagar med brevutdelning, i en artikel som publicerades på Breakit i går. E-handelsprofilen menar att brevutdelning varannan dag skulle kunna få konsekvenser för e-handlare som exempelvis använder sig av tjänsten Varubrev. 

- En stor del av e-handlarnas leveranser skickas med varubrev och om de inte kan levereras varje dag skulle det påverka en stor del av kunderna runt om i landet. Budfirmor som konkurrerar med de stora jättarna finns i huvudsak i storstäderna, säger Pär Svärdson till Breakit, och framför att för Apoteas del är det i alla fall snabbare och inte långsammare leveranssätt som är av intresse.

Annons

Men både Pär Svärdson och andra e-handlare kan andas ut - åtminstone tillfälligt. I dag finns det nämligen inga planer på att förändra servicen kring varubreven, berättar PostNord för Ehandel.se.

Finns ofta inget att dela ut

Istället ska förändringen - som har diskuterats under en längre tid - endast röra vanliga brev.

LÄS ÄVEN: PostNord om sommarkritiken: "En omöjlig ekvation för oss"

- Det dyker upp en hel del frågor och funderingar kring hur varubreven påverkas av om PostNord skulle dela ut post varannan dag. Det kan vara bra att känna till att när vi pratar om varannandagsutdelning handlar det om vanliga brev. Redan idag delar vi bara ut brev till två av tre hushåll vi passerar – helt enkelt för att det inte finns något att dela ut, skriver Maria Ibsén, pressansvarig på PostNord, i ett mejl till redaktionen.

Det planerade upplägget kring postutdelningen har fått en del uppmärksamhet i sociala medier, och en del e-handlare är oroliga över hur en kommande förändring kan påverka dem och deras företag. Exakt vad som händer framöver återstår förstås att se, men de e-handlare som använder sig av varubrev kan enligt PostNord sitta lugnt i båten.

- För varubreven kommer erbjudandet att se ut ungefär som idag, även om det skulle bli varannandagsutdelning av breven. Än finns inga beslut eller detaljer i den frågan, skriver Maria Ibsén.

Annons