Just nu: PostNords Kinaavgift på väg ut till kunderna

"Har skickats ut sedan klockan sju i morse".

Från och med idag gäller PostNords nyinförda hanteringsavgifter på försändelser från länder utanför EU. Nyligen kunde vi berätta att PostNord beslutat att förlägga björnparten av hanteringen av Kinaposten till Örebro. Endast expressförsändelser och rekommenderad post ska även fortsättningsvis hanteras på Arlanda, helt enkelt eftersom dessa kommer att gå ut med det vanliga postflödet och på så sätt snabbare ska kunna nå kunderna. 

LÄS ÄVEN: Kinaposten hamnar i Örebro - tullager på gång

Annons

Nu berättar PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman att avierna för just de försändelser som skickas som express eller rekomenderade brev redan har börjat skickas ut till svenska kunder.

- Sedan klockan sju i morse skickar vi ut avier för de försändelser som fortfarande hanteras på Arlanda. Avgiften för dessa är från och med idag densamma som för all annan post som kommer från länder utanför EU, säger han till Ehandel.se.

Hundratals medarbetare på plats i Örebro

Exakt hur många avier som redan skickats ut till svenska kunder, vet han inte. Men från och med i eftermiddag kommer större mängder av avier att skickas ut.

- I eftermiddag skickas de första transporterna med Kinapost från Arlanda till tullagret i Örebro. Där börjar man sedan processen med att avisera även de paket som inte skickas som expresser eller rekommenderade, berättar han, och lovar att uppdatera oss under morgondagen på vilka volymer av avier som det rör sig om.

Har ni fått klart allting med Örebrolagret som det var tänkt?

- Japp, allt är på plats sedan igår. Arbetsledare har utbildats och personal har rekryterats via bemanningsföretag. Just nu är det ett ett par hundra personer som jobbar där.

Thomas Backteman säger att man från PostNords sida hittills inte märkt någon drastisk minskning av Kina-paket, utan det är fortfarande runt 150 000 paket om dagen som anländer till Arlanda. Dock tror han att det kan komma att förändras i och med de nya avgifterna.

- Det är helt omöjligt att förutspå, men det är inte orimligt att volymerna kan komma att gå ner. 

Annons

LÄS ÄVEN: PostNord avslöjar kryphålen kring den nya Kinaavgiften

Krångligare att betala sin egen moms

Under morgonen gick PostNord ut med ett pressmeddelande om att den som vill kan betala in sin egen moms på försändelser från länder utanför EU. Detta menar Thomas Backteman dock kommer att bli krångligare för kundens del - och dessutom kosta lika mycket som det gör om man låter PostNord sköta hela avgiftshanteringen. Detta eftersom mottagaren fortfarande måste betala hanteringsavgiften på 75 kronor.

- Vi är ombud för de personer som importerar varor, men om det är så att man väljer att själv betala momsen så är det möjligt att göra. Kostnaden är dock densamma, eftersom vi manuellt måste hantera paketen. Dessutom blir det omständligare för kunden. Om man vill betala in sin egen moms så ska man kontakta Tullverket som då har en blankett som man får fylla i. Där behöver man en tiosiffrig kod för den aktuella varan och sen måste man bifoga bilden som vi på PostNord kommer att ta när vi scannar paketet. Det blir fortfarande vi som skickar ut aviseringen.

Den senaste veckan har det cirkulerat en teori i sociala medier om att PostNord i själva verket låtit bli att skicka ut paket innan den första mars för att sedan kunna tjäna mer på att få in mycket avgifter. Stämmer det?

- Hahaha! Nej, det gör vi inte. Av den enkla orsaken att det inte finns någon fysisk möjlighet att göra det. Då skulle Arlanda översvämmas av väntande post, så det är helt felaktigt, avslutar Thomas Backteman.

Annons