Postchefer frågas ut om försvunna brev

Uppgifterna om hur många brev som försvunnit "förvånansvärt orediga", enligt politiker.

På torsdag är PostNords och Bring Cityamails högsta ledningar kallade till riksdagens trafikutskott för att svara på frågor om ett stort antal försvunna brev. Bakgrunden är Svenska Dagbladets rapportering om att miljontals brev kan ha försvunnit på vägen ut till mottagarna, något som även vi på Ehandel.se har rapporterat om.

- Fokus ligger på försändelser som inte kommer fram, säger trafikutskottets ordförande Karin Svensson Smith (MP) till Svenska Dagbladet om den väntande utfrågningen.

Annons

“Behöver få ett bättre grepp”

Hon bekräftar även att bakgrunden är just att man vill reda ut vad som har hänt med de försvunna breven.

- När det blev känt att det är så pass många försändelser som inte kommer fram kände vi att vi behöver få ett bättre grepp om det, säger hon.

Förra veckan var den ansvariga myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS), gäst hos utskottet och det har nu resulterat i att även PostNord och Bring Citymail har kallats in.

Försvunna brev var ingen myt

Enligt Svensson Smith har uppgifterna om varför breven försvunnit hittills varit “förvånansvärt orediga” och kommunikationen från PostNords sida har varit minst sagt tvetydig.

I våras sa bolagets koncernchef Håkan Ericsson att försvunna brev var ”en myt”, något han dock senare fick be om ursäkt för. Därefter har det hetat att det enda man vet om hur många brev som försvinner är antalet klagomål och reklamationer, som är runt 3000 per månad.

Politiker: Minst 150 000 försvunna paket

Karin Svensson Smith menar nu att trafikutskottet behöver få någon form av grov uppskattning av antalet försvunna brev för att kunna bedöma hur allvarligt läget är. Även en annan av utskottets medlemmar, centerpartisten Anders Håkansson, menar att det måste bli rätsida på de försvunna breven.

Enlgit hans bedömning kan det röra sig om allt från 150 000 till en miljon försvunna brev årligen.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!