Prislappen för Amazon.se – över 6 miljoner kronor

Dyrt och billigt?

Under förra året så avslöjades det att domänen Amazon.se hade bytt ägare i det tysta. Från att ha ägts av Amazon AB, ett konsultbolag inom grafisk formgivning beläget på Östermalm, så var numera e-handelsjätten Amazon ägare av domänen.

Enligt Internetworld så hade Amazon - inte det svenska bolaget - försökt få tag på domänen i flera år men ägaren, en 60-årig kvinna, hade tackat nej till buden. Enligt Breakit så gick dock affären i lås under förra året och Amazon kan därmed lansera en svensk sajt på en svensk domän, när de känner sig redo.

Annons

LÄS ÄVEN: Här är e-handelsjätten Amazons svenska omsättning

Den stora frågan är dock förstås vad domänen kostade. I samband med nyheten om ägarbytet så spekulerades det om allt ifrån 1 till 5 miljoner kronor. Den tidigare ägaren har de senaste åren alltid vägrat till intervju och därmed har ingen fått någon ordentlig kommentar till varken buden eller det slutliga köpet.

Övrig intäkt på 6,5 miljoner

När årsredovisningen för Amazon AB - inte e-handelsjätten - landade hos bolagsverket nyligen kunde vi dock konstatera att företaget gått från ett resultat, under åren 2015 och 2016, på cirka 41 000 kronor per år till - håll i dig - 5,9 miljoner kronor under 2017.

Företaget, som sysslar med grafisk formgivning, hade under 2016 en omsättning på 700 000 kronor. I fjol steg omsättningen till strax över 900 000 kronor men under “övriga rörelseintäkter” hittar vi en intäkt på 6 483 120 kronor. Tidigare år har denna post varit tom.

Det kan förstås handla om något helt annat som Östermalmskvinnan har sålt men mest troligt är att hon fick över 6 miljoner kronor för Amazon.se. En siffra som också stämmer hyfsat väl överens med tidigare övre spekulationer och med tanke på att hon vägrat sälja under flera år så lär buden ha ökat en del.

Även om 6 miljoner kronor förmodligen är ett mycket trevligt tillskott i Östermalmbolagets kassa så är det förstås kaffepengar för Amazon.

Annons