Produktbilder hålls gisslan i krav på betalning

Internettjänst anklagas för att förstöra webben.

Tusentals produktsidor hos e-handlare som Amazon och Ebay saknar just nu sina bilder. I stället för produktbilderna ser besökarna en grå bild som uppmanar säljaren av produkten att uppdatera sitt konto hos bilduppladningstjänsten Photobucket.

Det är en hel del e-handlare som är sura på tjänsten Photobucket just nu. Bildtjänsten anklagas för att hålla användarnas bilder som gisslan tills det att användarna betalar 400 dollar för ett premium-konto.

Annons

15 miljarder bilder

Vad som hänt är att Photobucket, enligt många, smugit ut en förändring i sitt användaravtal som inte tillåter användarna att lägga upp bilderna på andra sajter. Detta verkar dock vara precis det som Photobucket har använts till och nu sägs företaget utnyttja detta för att tjäna lite extra pengar.

Photobucket ska ha funnits sedan 2003 och enligt företaget ska man ha 100 miljoner användare och man ska lagra 15 miljarder bilder. Problemet med den nya ändringen i avtalet är att många har använt gratistjänsten för att exempelvis lägga upp bilder i olika forum, på sin blogg eller på produktlistningar.

Gäller även betalande användare

Nu har Photobucket, med ganska dålig förvarning, dödat alla dessa inlänkade bilder. Enligt vissa användare kan de inte heller ladda ner sina bilder, men detta verkar inte stämma. Faktum är dock att det i många fall inte spelar någon roll om de kommer åt sina bilder eller ej, för att länka om hundratals eller tusentals bilder är ett jättejobb i sig.

Ändringen ska även gälla betalande användare av Photobucket. Tydligen krävs det allra största kontot hos tjänsten för att nu få lägga in sina bilder på andra sajter. De som alltså idag betalar 50 eller 100 dollar per år för ett plus-konto har alltså även de fått se sina bilder försvinna från alla andra sajter. Först när man pungar ut med 400 dollar så öppnas bilderna upp för att läggas upp på andra sajter så som Amazon, Ebay, bloggar eller olika forum.

Photobucket anklagas nu för att ha "förstört" stora delar av webben i och med ändringen. Vissa går så långt som att likställa dem med bokbrännare då de indirekt raderar material på nätet.

Annons