Rädsla för stämning när man skapar säkra e-handelszoner

Välkommen till USA.

Fenomenet med säkra zoner för e-handel breder ut sig över USA. Våldsbenägna nätkunder som handlat på exempelvis Ebay eller den amerikanska motsvarigheten till Blocket, Craigslist, skapar nu ett behov av säkra platser att lämna över varor på.

Folk har mördats

USA som har fler vapen än invånare verkar råka ut för allt fler rån i samband med nätköp. Vi rapporterade redan 2015 om säkerhetszoner för nätköp i North Carolina, följt av Virgina och Ohio. Flera av zonerna som nu sprids över USA har tillkommit efter att folk mördats i samband med transaktioner relaterade till e-handel.

Annons

Nu i veckan ska Danbury i Connecticut gått vidare med att förslag om att inför en säkerhetszon för nätköp som föreslås ligga på polisstationens parkering. Att lägga säkerhetszonerna nära polisen verkar vara kutym för dessa typer av “e-handelsplatser” och flera av de andra städerna har gjort samma sak.

Pistolrån vid Xbox-försäljning

Tydligen ska det redan finnas säkerhetszoner i ett tiotal städer bara i delstaten Connecticut. Det nya förslaget kommer efter att en invånare i en närliggande stad blivit pistolhotad vid en “transaktion”.

- Jag har en familjevän vars son kunde ha förlorat sitt liv under ett utbyte. Han blev rånad under pistolhot i staden Hartford. Lyckligtvis klarade han sig och kunde komma iväg oskadd, men han förlorade pengarna och Xboxen som han planerade att sälja, sade Danburys polischef Patrick Ridenhour under ett möte i veckan, rapporterar lokaltidningen NewsTimes.

Det intressanta i fallet Danbury är att staden ska ha lyft risken att staden kan bli stämd i och med att de uppför en speciell plats att utföra dessa transaktioner på. Om något går snett på polisens parkeringsplats kan invånarna eventuellt få för sig att stämma staden eftersom det ju ska vara en “säker” zon.

Trots risken för stämning har nu förslaget om att uppföra en säkerhetszon gått vidare till statsrådet för en omröstning.

Annons