Rakuten köper Bitcoin-företag och öppnar forskningscenter

Den japanska e-handelsjätten förvärvar krisande Bitnet och öppnar ett ”Blockchain Lab” i Belfast, Irland.

Rakuten har vid ett flertal tillfällen visat sitt intresse för Bitcoin och våren 2015 gjorde man det till slut möjligt att betala med kryptovalutan på sina marknadsplatser. Något man gjorde med hjälp av Bitnet, en betalväxel som Rakuten investerat i för ett antal år sedan, men som inte riktigt lyckats utmana branschens tungviktare Coinbase och Bitpay.

Men, nu meddelar den japanska e-handelsjätten att man kommer att fördjupa samarbetet ytterligare efter det att Rakuten valt att köpa upp Bitnet. I samband med förvärvet kommer man även att öppna ett nytt forskningscenter i Belfast, Irland, med fokus på blockchain-teknologi och dess potentiella användningsområden inom fintech och e-handel.

Annons

Kan revolutionera e-handelstransaktioner

Hur mycket Rakuten betalat för Bitnet avslöjar man inte men den japanska e-handelsjätten får i och med förvärvet full kontroll över Bitnets immateriella tillgångar och dess personal. Och på Rakuten tror man att blockchain, ett system för digitala överföringar av allt från pengar till värdepapper och andra ekonomiska kontrakt, mycket väl kan vara framtiden.

– Rakutens nya Blockchain Lab är vårt första steg mot att frigöra potentialen med blockchain och dess möjligheter att revolutionera det sätt som ekonomiska och e-handelstransaktioner genomförs, säger Yasufumi Hirai, som leder Rakutens teknikdivision.

Annons