Rekord för dansk e-handel – passerar 100 miljarder

Rekordsiffror för dansk e-handel, men en stor andel av köpen sker fortfarande från utländska sidor.

Enligt en ny rapport från Dansk Ehrverv, Danmarks motsvarighet till Svensk Handel, har Danmarks årliga e-handelsomsättning för första gången passerat 100 miljarder danska kronor på ett år.

- Det är en milstolpe för dansk e-handel och inget tyder på att den tvåsiffriga tillväxten planar ut i första taget, säger Henrik Hyltoft, marknadsdirektör Dansk Ehrverv.

Annons

Under 2015 spenderade danskarna 24 miljarder på att e-handla från butiker i andra länder. Precis som tidigare är problemet att de danska butikerna har svårare att locka kunder från andra länder eftersom det på grund av till exempel momsregler ofta är dyrare att handla från dem. Situationen innebär en rejäl utmaning för dansk e-handel som på längre sikt kan få svårt att klara sig, menar Henrik Hyltoft.

- Omfattningen av danskarnas samlade gränshandel på nätet visar att danska butiker befinner sig i skarp internationell konkurrens. Dessvärre visar analysen också att trafiken för gränshandeln är i det närmaste enkelriktad.

10 procent av detaljhandeln på nätet

Under årets andra kvartal har landets e-handel ökat med 16,5 procent jämfört med samma period förra året.

Den färska rapporten visar också att tio procent av den danska detaljhandeln nu sker på nätet, vilket alltså innebär att många danskar trots allt fortfarande föredrar fysiska butiker.

- E-handelns tillväxt understryker behovet av att företagen möter konsumenterna på deras premisser, oavsett om det är i nätbutiken eller i en fysisk butik. Det senaste är att många smälter ihop kanalerna - och för många danskar är det faktiskt underordnat om det är på nätet eller i en fysisk butik de köper varan, säger Henrik Hyltoft.

Dansk Ehrvervs rapport baseras på statistik samt på uppgifter om betalningar som gjorts med den danska betalfavoriten Dankort.

Annons