Riksbanken om krisen: ”Vi har inget mål för kursen”

Ingen ljusning för handeln.

Värdet på den svenska kronan är just nu rekordlågt mot både euron och den amerikanska dollarn, och tidigare i veckan kunde vi berätta att Svensk Handel oroas av hur den svaga valutan kan komma att påverka handeln.

LÄS ÄVEN: "Nettoeffekten för handeln har tyvärr varit negativ"

Annons

Enligt Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson leder den svaga valutan till att det blir dyrare för svenska handelsföretag att importera. Det får i sin tur konsekvensen att deras lönsamhet pressas ned eftersom det är svårt att höja priserna ut mot konsumenterna i den globala marknad som råder.

"Riksbanken känner till vår grundsyn"

Han får medhåll av Jonas Arnberg, som är vd på HUI Research. Han var för övrigt inne på den här linjen redan 2015. 

LÄS ÄVEN: "Prisökningarnas tid är förbi"

- Handeln är i en tuff omställning och missgynnas dessutom av en svag krona. Och givetvis skulle handeln höja priset, och därmed inflationen och räntan, om den kunde, men det är ju det Johan är inne på, säger han till Ehandel.se.

Enligt flera bedömare är den nuvarande valutasituationen i första hand ett resultat av Riksbankens beslut att sänka räntan till negativa nivåer.

- Riksbanken känner till vår grundsyn på den svaga kronans utmaningar för handeln, kommenterar Johan Davidson.

"Inget mål för växelkursen"

Så varför höjer man inte räntan? Vi kontaktade Riksbanken för att få ett svar, men fick till besked att ingen berörd person hade tid att medverka i en intervju.

Vi fick dock besked om att Riksbanken i första hand ser till inflationen och inte till hur valutan påverkas av ändrad ränta.

Annons

- Vi har - enligt Riksbankslagen - ett inflationsmål men inget mål för växelkursen. Vårt medel för att kunna påverka är reporäntan, skriver Susanne Meyer Söderlind på Riksbankens presstjänst i ett mejl till Ehandel.se.

Kan höjas i slutet av året

Riksbanken har ett inflationsmål på två procent.

- Riksbanken och de flesta andra centralbanker runt om i världen fokuserar på att hålla inflationen låg och stabil eftersom det skapar goda förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling, skriver Riksbanken på sin hemsida.

Reporäntan ligger just nu på -0,25 procent. Enligt Riksbanken kan den komma att höjas i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas höjningarna ske "i något långsammare takt".

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!