Robin Calmegårds e-handel dubblar antalet beställningar

Med logistikbas i mammas kök har Elementnyckel.se nu tvingats investera i en etikettskrivare.

Under nyårshelgen kunde vi berätta att e-handeln Elementnyckel.se hade nått en topplacering på vår lista över årets mest lästa nyheter 2016. Trots sitt extremt nischade utbud - butiken säljer endast en modell av en luftningsnyckel till element - drar företaget in ett par hundra beställningar per säsong

Av förklarliga skäl minskade försäljningen något under sommarhalvåret men mot slutet av september började beställningarna trilla in på nytt. Trots att vintern varit ganska mild blev företagets försäljning för 2016 enligt ägaren dubbelt så bra som året innan.

Annons

- Försäljningen av elementnycklar korrelerar nästan komiskt tydligt med utomhustemperaturen. När det blir kallt går försäljningen upp direkt och vid plusgrader blir det direkt lugnare i orderkorgen, konstaterar grundaren Robin Calmegård som kanske annars är mest känd som programledare på radiokanalen Rix FM. 

Erfarenhet som kommer till användning

Men allt har inte varit helt smärtfritt för den nischade e-handlaren.

- En riktig utmaning under året har varit Postens problem att leverera brev i tid. Problemen är ju välkända idag och kunderna har numera viss förståelse för att det i vissa fall kan dröja riktigt länge för leveranserna att komma fram, men situationen är ändå bättre nu jämfört med förra vintern som var katastrofal, säger han.

Sist vi hördes av pratade du om en eventuell expansion. Vad har hänt på den fronten?

- Elementnyckel.se är fortfarande i allra högsta grad ett hobbyprojekt och kul experiment och inget jag planerar att kunna leva eller tjäna några stora pengar på. Snarare är den här "mikrobutiken" ett grymt sätt för mig att lära mig om e-handel och ha något annat att lägga tankarna på när det behövs. Erfarenheten jag får kommer definitivt till användning i andra projekt och uppdrag, på både kort och lång sikt.

Men Robin Calmegård har redan gett Elementnyckel.se en dansk systerbutik - Radiatornogle.dk - där det enligt honom själv trillar in en och annan beställning, även om sidan inte fått lika mycket uppmärksamhet som sin svenska motsvarighet.

- Det vore kul att lägga lite tid på den och försöka få den att växa, precis som den svenska butiken har gjort.

Logistiklösning i mammas kök 

Hittills har det mesta av företagets logistik hanterats för hand av Robin Calmegårds mamma, vilket han beskriver som “ohållbart i längden”. För att ha möjlighet att skicka ut fler nycklar har han investerat i en etikettskrivare och ett datorprogram som hämtar beställningar från butiken och printar adresslappar automatiskt.

Annons

Det är något han hoppas ska leda till goda försäljningssiffror även under 2017, då han även planerar fler insatser för att automatisera flödet.

- Lösningen är på plats hemma i mammas kök och hon är mycket nöjd över att slippa skriva fler adresser. Själv är jag mest nöjd över att ha fått damma av och fräscha upp gamla programmeringskunskaper.

Varför tror du att vår första artikel om Elementnyckel.se har fått så många läsare?

- Det är ju faktiskt en ganska rolig - och skruvad - grej som väcker uppmärksamhet. Många höjer på ögonbrynen och skrattar när jag berättar om butiken men blir sedan nyfikna på hur det går, hur försäljningen ser ut och hur det fungerar praktiskt. Att berätta om Elementnyckel.se brukar vara en bra ice breaker när man träffar nya människor. Vad de sedan tänker om en efteråt är en annan femma, avslutar Robin Calmegård.

Annons