Robot ansvarig för att arbetarna fick åka till sjukhus

"Automatiserade robotar sätter människor i livshotande fara".

Gårdagens incident på Amazons amerikanska lager där en burk försvarsspray hade läckt, och som en konsekvens skickat två dussin medarbetare till sjukhus, har fått en hel del publicitet.

LÄS ÄVEN: Björnspray skickade 24 lagerarbetare till sjukhus

Annons

Fackföreningar pekar på att det handlar om dåliga arbetsförhållanden, något man talat om länge och något som Amazon förnekar. Det nya är att man nu satt fokus på Amazons lagerrobotar.

Det ska nämligen ha varit en robot som punkterat björnsprayen, som fallit av en hylla, och därmed stått bakom hela incidenten. Om det är en av Amazons Kiva-robotar, som flyttar lagerhyllorna, framgår inte men det verkar vara en trolig kandidat då burken ska ha träffats av en automatiserad maskin.

"Vinster över arbetstagarnas hälsa"

Fackförbundet Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) är mycket upprörda över händelsen och en talesperson ska ha sagt följande i ett uttalande:

- Amazons automatiserade robotar sätter människor i livshotande fara. Detta är ytterligare ett upprörande exempel på att företaget sätter vinster över arbetstagarnas hälsa och säkerhet, och vi kan inte acceptera det. Det rikaste företaget i världen kan inte fortsätta att slippa undan när de sätter hårt arbetande människors liv i fara, meddelar unionen.

Burken med björnspray ska ha varit på 255 gram och innehållit en mycket koncentrerad dos av ämnet kapsaicin, som också används i pepparspray.

Annons