Robotlager från Gislaved infiltrerar e-handeln

Hundra ton varor mitt i butiken.

Vi har missat att skriva om en typ av robotlager, kallat hissautomater. Systemet jobbar som namnet antyder, och i likhet med Autostore, med höjden i lagret, istället för exempelvis Amazons Kivra-robotar som kräver horisontell yta.

Gislavedsföretaget Weland säger att de med sina hissautomater erbjuder världens snabbaste plock. Företaget meddelar nu att de har installerat Skandinaviens förmodligen största system av hissautomater.

Annons

Volkswagen har nämligen utökat sitt reservdelslager i Norden och har nu 57 av dessa "lagerrobotar". Över en dag ska dessa hissautomater hjälpa till med att plocka strax över 7 600 orderrader, eller cirka 950 rader per timme.

Butiker hoppar på hissautomater

Hissautomater ska dock inte bara vara för biltillverkare och reservdelar. Butiker och omnikanalhandlare verkar också vara ett växande segment. Vi vet även att aktörer som Bring, Gekås, Kjell & Company och Ur & Penn använder hissautomater. Åtminstone Kjell & Company använder även dem i sin e-handel.

Welands hissautomater ska kunna göras mellan 3 och 6 meter höga. På en 12 kvadratmeter stor yta ska det gå att lagra 150-200 kvadratmeter varor. Varje bricka, av dem som hissautomaten innehåller, och som lagerarbetaren plockar ifrån, ska kunna lagra ett ton produkter. Maskinen ska kunna hantera två brickor samtidigt, vilket betyder att den kan hämta en ny medan plockning pågår av en annan.

"Hissautomater i utlämningsställen"

Det lilla yta, som varje hissautomat tar upp, gör det även möjligt att använda dem i fysiska butiker. Verktygsförsäljaren Göhlins ska nyligen ha satt ut en av Welands hissautomater mitt i sin butik. En automat som ska kunna hålla 100 ton varor.

- När man lägger en beställning åker hissautomaten upp och hämtar produkten, oavsett om den är lagd online eller i butik. Hissautomaten serverar sedan produkten på en bricka vid uthämtning. Kunder kan således känna sig säkra att ingen annan kan hämta ut ens order, säger Björn Karlsson, vd på Weland Lagersystem, i ett pressmeddelande.

I framtiden tänker sig Björn Karlsson att hissautomater även kan finnas i utlämningsställen.

- Tänk om vi framöver kunde placera hissautomater i utlämningsställen. Då behöver man inte stå i kö för att hämta ut paket och butiker behöver inte ha personal tillgänglig. Slutkunden behöver bara skriva in ett ordernummer för att själv hämta ut sina varor.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!