Rusning hos e-handlare när Bitcoin sköt i höjden

"Kunderna står i kö efter de mest populära miningprodukterna".

Är du inte redan en av dem som har lyckats komma över den numera väldigt värdefulla kryptovalutan Bitcoin? I så fall kommer du nog att få klara dig utan. Det, samt en hel del andra intressanta saker om Bitcoin, berättade vi nyligen om i ett längre reportage.

LÄS ÄVEN: Nyckeln till Bitcoins enorma framgång

Annons

Aldrig märkt av ett liknande intresse

Men trots utmaningarna med att få tag i just Bitcoin - ifall du nu inte har gott om pengar - saknas det inte optimistiska skattletare efter andra digitala valutor. Bitcoins popularitet har nämligen lett till att en hel drös av andra kryptovalutor också har sett dagens ljus. Och till skillnad från Bitcoin är de fortfarande praktiskt möjliga att gräva fram med vanliga grafikkort.

Nu rapporterar Komplett om ett kraftigt ökat intresse för att köpa de redskap som behövs för att gräva efter kryptovalutor. Och till skillnad från vid mer traditionella skattjakter består redskapen den här gången förstås inte av karta och spade, utan istället av grafikkort och processorer.

- Intresset för att gräva efter kryptovaluta, det vill säga mining, exploderade år 2017 och är ett internationellt fenomen. Det är relativt enkelt att komma igång och "grävningen" kräver bara investering i hårdvara för att utvinna kryptovaluta. Kraftfulla grafikkort spelar huvudrollen i utrustningspaketet, tillsammans med strömförsörjning som ofta levererar upp till 1200 watt, säger Pål Fredrik Berg, kategorichef på Komplett, i ett pressmeddelande.

Komplett är enligt egen utsago Nordens största leverantör av grafikkort. Men e-handelsföretaget, som trots allt varit med ett tag, har aldrig tidigare märkt av ett lika stort intresse för just grafikkort.

LÄS ÄVEN: E-handlarna från 90-talet om de första stegen

Väntelistor på grafikkort

Pål Fredrik Berg uppmanar till långsiktighet och tålamod om man har planer på att ge sig in i kampen om de populära kryptovalutorna.

- Just nu finns det väntelistor på de mest populära grafikkorten. Mitt råd till de som vill börja med mining är att tänka långsiktigt. Många vill utöka med fler grafikkort och strömförsörjning därefter, säger han, och fortsätter:

- Även om populära produkter är slutsålda, rekommenderar vi att du beställer, för då hamnar du långt fram i kön så fort nya leveranser kommer in till vårt lager. De avancerade användarna sätter upp så kallade ”mining farms” där de vanligtvis använder sex till sju grafikkort på en enda dator, säger Berg.

Annons

Annons