Så många ton mat sålde Matsmart under 2017

Små kommuner handlar mest.

Med Stockholm på plats 284, Malmö på plats 268 och Göteborg på plats 252, är det tydligt att det är de små kommunerna som står för den största insatsen när det kommer till att handla hos Matsmart.

Hemkommunen i topp

E-handelsföretaget har rangordnat hur mycket olika kommuner har handlat i kilo per person, och fått fram att de flitigaste kunderna finns i Berg, Vingåker, Boxholm, Storfors - och i Matsmarts hemkommun Katrineholm. I Berg, som har drygt 7 000 invånare, handlade invånarna drygt 0,9 kilo per person, och räddade enligt Matsmart sammanlagt 6,4 ton mat från att slängas i onödan.

Annons

Det kan jämföras med Stockholm, dit Mathem under året har sålt totalt 105,2 ton mat. Det innebär att varje stockholmare i snitt ska ha handlat 112 gram mat från Mathem under 2017.

"Kunderna gav maten en andra chans"

Totalt ska Matsmart ha sålt 2022 ton mat i hela Sverige under förra året.

- Vi vill minska matsvinnet och om inte våra kunder i Sverige gett den här maten en andra chans hade den kastats, säger Matsmarts vd Karl Andersson, i ett pressmeddelande.

Enligt Matsmart innebär insatsen från kunderna att svenskarna har minskat koldioxidutsläppen med 3 100 ton, vilket företaget har räknat om i räddad is på Arktis.

- Våra kunder i Sverige har genom att minska matsvinnet sett till att bevara 9 300 kvadratmeter is i Arktis. De är riktiga miljöhjältar, säger Karl Andersson.

Annons