Sålde Tintin-bok för 653 000 – nu öppnar Catawiki i Sverige

Har utsetts till Europas snabbast växande techbolag.

Tradera, Bukowskis och Lauritz.com får se upp. Nu kommer nämligen auktionshuset Catawiki, som 2015 utsågs till Europas snabbast växande techbolag, till Sverige. Ambitionen är tydlig; att göra speciella föremål tillgängliga för alla.

- Vi har dragit nytta av digitaliseringen och anpassat vår modell för att göra det enklare att auktionera objekt, genom att vi låter säljare skicka in sina föremål digitalt. Det gör att vi kan erbjuda vår expertis till köpare och säljare över hela världen, oavsett var de bor, säger Catawikis Nordenchef Claes Hain i ett pressmeddelande.

Annons

Ökade 45 000 procent på fyra år

Mellan år 2011 och 2015 ska Catawiki, vars namn är en sammanslagning av Catalogue och Wikipedia, ha sett en tillväxt på 45 000 procent. Bolaget har totalt 500 medarbetare i sju länder och företagets sajt finns tillgänglig på 17 språk.

Enligt Catawiki är företaget ensamt med att erbjuda en “kombinationen av digital värdering och försäljning av speciella objekt”. Samtliga objekt som läggs upp på sajten studeras av någon av företagets 200 sakkunniga personer, och när ett köp väl har genomförts behåller Catawiki pengarna till dess att köparen har fått sin vara.

– Tack vare vår unika auktionsmodell och samlade expertis har vi fått ett otroligt mottagande på den europeiska marknaden sedan starten för sex år sedan. Förra veckan nådde vi även en imponerande milstolpe då tre miljoner objekt nu bytt ägare genom oss. Detta är något vi är väldigt stolta över. Samtidigt är det ett bevis på att vi har en tjänst som tilltalar många och en auktionsplattform som underlättar handeln med speciella föremål. Nu ser vi fram emot att bryta ny mark i Sverige, säger Claes Hain.

Sålde kungens Mercedez-Benz

Catawiki grundades år 2008 av holländarna René Schoenmakers och Marco Jensen. Tre år senare började auktionssajten med veckovisa auktioner.

Företaget har hittills hunnit med att hitta nya ägare till bland annat en Mercedes-Benz som tillhört den spanske kungen Juan Carlos, ett dokument med underskrift av Napoleon samt en Tintinbok som ska ha gått under klubban för 653 000 kronor.

Annons