Säljer sin nätbutik efter sju år som e-handlare

"Gick för bra för att drivas på fritiden men för dåligt för att man ska kunna leva på den".

När nätbutiken R-pi.se öppnade i oktober 2012, var grundarna Karin och Pär Anderssons förhoppning att teknikintresserade skulle få möjlighet att lära sig mer om elektronik och programmering. Deras plan var att sälja Raspberry Pi-datorn, som togs fram av Cambridgeuniversitetet som ett undervisningsmaterial för studenter som snabbt behövde öka sina kunskaper på området.

Kunde inte ta ut lön hela året

Nu har sagan kommit till ett slut. Karin och Pär har sålt sin e-handel, som sedan dess har byggt ut sitt sortiment med Raspberry Pi-relaterade produkter, till en ny ägare.

Annons

- Det har inte gått tillräckligt bra på sju år för att jag ska kunna ta ut lön alla månader på året, endast några få månader. På grund av personliga händelser som ett par dödsfall av närstående och egen flytt har jag inte haft kraft att ta korrekta företagsbeslut i tid, som att byta plattform för webbshopen i tid, inse att intresset för Raspberry Pi minskade i tid och byta inriktning i tid. Men det är fortfarande viktiga lärdomar, skriver Karin Andersson till Ehandel.se.

Efter sju år som e-handlare har man förstås fått ta sig igenom en del utmaningar. Karin Andersson berättar om hur ett företag kan drabbas av dålig tajming gällande inköp och för lång tid hos fel webbhotell.

Drabbades av kemikalieskatten

Dessutom påverkades R-pi.se av saker som PostNords ändrade hantering av paket från Kina och den, åtminstone bland e-handlare, ökända kemikalieskatten.

- Det administrativa arbetet med punktskatten på elektronik på några få av våra varor som till exempel Raspberry Pi innebar att vi betalade mellan tre och 300 kronor i kemikalieskatt. Det innebar i sin tur en arbetskostnad för bara mig på mellan en och två timmar. Dessutom måste man komma ihåg att skicka in den, samt hur man skulle lyckas bokföra den på korrekt sätt, minns Karin Andersson.

- Till slut var inget roligt längre och vi hade inga pengar eller någon ork kvar. Vi hamnade i ett läge där shopen gick för bra för att drivas på fritiden men för dåligt för att man ska kunna leva på den.

LÄS ÄVEN: E-handlarna rasar mot kemikalieskatten

Vad tar du med dig från din tid som e-handlare?

- Viktiga beslut måste fattas snabbare. Sätta upp tydliga deadlines hur länge ett utvecklingsprojekt får ta, annars måste man göra något annat. Det är så lätt att tiden bara går. Se till att så snart som möjligt låta andra göra så mycket som möjligt. Lämna bort bokföringen om den är tråkig, lämna bort SEO:n om du inte har fallenhet för det skrivna ordet. Men mycket lär man sig också under resans gång, tipsar Karin Andersson.

Annons

R-pi.se har formellt sett drivits av Solsnäckan AB, som fortfarande ägs av Karin och Pär Andersson. Deras bolag kommer framöver att bedriva konsultverksamhet inom elektronik och redovisning. R-pi.se tas över av Gothenburg Design AB.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!