Säljer smycken av illegala vapen: ”Vill göra världen bättre”

Möt e-handlaren med FN:s säkerhetsråd som kund.

Det är en mänsklig rättighet att få uttrycka vem du är, vad du strävar efter och vad din inre passion är. Det menar gruppen bakom det nystartade smyckesvarumärket Arild Links, som med hjälp av parollen "du är vad du bär" vill att deras smycken ska användas just för att uttrycka bärarnas personliga ståndpunkter.

Väljer bara vissa material

En inte helt ovanlig ståndpunkt är att man vill göra världen lite bättre, och med hjälp av Arild Links smycken kan man enligt upphovsmännen bidra till just en sådan utveckling. Företaget säljer nämligen inte vilka smycken som helst - det handlar bland annat om armband som tillverkats av nedsmälta illegala vapen.

Annons

- Vi tror att företagande är ett bra sätt att driva förändring och vi vill genom vårt varumärke bidra med att göra världen lite bättre. En tydlig och konkret del av det är materialet vi tillverkar våra produkter med, berättar vd:n och grundaren Fredrik Ivansson för Ehandel.se.

Därmed uppstod något av en "perfect match" när Arild Links kom i kontakt med Humanium Metal, ett material som tas fram av människorättsorganisationen Individuell Människohjälp, IM.

"Helt rätt med vad vi ville göra"

Arild Links har sedan en tid tillbaka ett avtal med IM om att köpa in Humanium Metal, som tillverkas av nedsmälta illegala vapen. IM tar alltså hand om vapeninsamlingen, destrueringen och nedsmältningen, varpå Arild Links tar tillvara materialet och tillverkar smycken som sedan säljs i bolagets e-handel.

- När vi sprang på Humanium Metal så kändes det helt rätt med vad vi ville göra. Det är ett material som troligen är världens mest värdefulla, men som inte förrän nu har kommit ut på den kommersiella marknaden, säger Fredrik Ivansson.

Arild Links vill bli ett globalt företag

Varför har ni valt att sälja via e-handel?

- E-handeln är under stark tillväxt och möjliggör för mindre välkända varumärken att skapa sig sin egen plattform och distribution på en global marknad. Även om vi har en butik i Helsingborg, där vår guldsmed har verkat i många år, så ser vi helt klart en global marknad för våra smycken.

Vill bli globalt varumärke

Hittills har samarbetet med IM resulterat i armbandet Humanium Bangle, vars första kund blev ingen mindre än FN:s säkerhetsråd. Nu väntar nya satsningar och samarbeten, som också ska syfta till att stå upp mot användandet av vapen och våld.

Annons

- Vi finjusterar just nu vår webbsida och våra sociala medier inför lanseringen av ett mycket spännande samarbete, som också ligger helt i linje med vår utgångspunkt för Arild Links. Man kan säga att genom Humanium Metal hjälper vi till att begränsa tillgången på illegala vapen.

Hur ser de framtida planerna ut?

- Vi har stora planer och målet är att bli ett etablerat globalt smyckesvarumärke i "fine jewelry"-segmentet där vi genom vår försäljning bidragit med många värdefulla förändringar som gör verkan där ute, avslutar Fredrik Ivansson.

Arild Links grundades av Fredrik Ivansson, Ola Heffler, Per Bergström, Håkan Orrling och Urban Nyblom.

Annons