Sarah Wittbom lämnar: ”Känner mig oerhört stolt”

Efter sex år lämnar Sarah Wittbom posten som VD för Nordic eCommerce Knowledge.

Mycket hårt arbete, men ett privilegium och många fina stunder. Ungefär så skulle man kunna beskriva resan som Sarah Wittbom har gjort med konferensen Nordic eCommerce Summit (NeS) sedan starten 2010. Nu meddelar hon att hon lämnar bolaget Nordic eCommerce Knowledge (NeK) och arbetet med att arrangera en av Sveriges största e-handelskonferenser bakom sig, bland annat för att få mer tid med familjen.

- När vi startade med NeS i Malmö så bestämde jag mig för att köra i tre år och bygga efter visionen vi hade satt upp för NeS. Nu känner jag att jag har uppnått det jag ville, berättar hon.

Annons

Vad var er vision?

- Att göra NeS till en mer internationell konferens som var mer attraktiv för europeiska talare. Vi ville sammanföra europeiska bolag med de som finns här. Och även om vi fick jobba hårt det första året i Malmö, har det faktiskt de senaste två åren varit otroligt lätt att få de talarna vi vill ha att komma till NeS, säger Sarah Wittbom, och fortsätter:

- Jag är så tacksam och glad för de här åren. Det har varit ett privilegium att få vara med på den här resan och jag är oerhört stolt över det vi har åstadkommit.

"Många lyckorus varje konferens"

Sarah Wittbom har nu arrangerat NeS i Stockholm sedan 2010 och Malmö sedan 2014. När Malmökonferensen lanserades var tanken redan från början att göra den till en mer internationell upplaga än det ursprungliga Stockholmseventet.

- Stockholm var svårare att förändra, de som kom var mycket där för att träffa sina vänner så då slutade vi med förändringar där och valde istället att bygga upp en helt ny konferens.

Har du något särskilt favoritminne från de konferenser du har anordnat?

- Det är svårt att välja något. Varje konferens innebär så många lyckorus, och det är fantastiskt att se att så många övervinner sig själv och vågar stå på en scen och prata inför så många människor.

Hon nämner att Anton Malmberg och Joel Falck som senare kom att grunda Kitchentime var med redan 2010, och att Tictail lanserade sin plattform som minnesvärda ögonblick bland de konferenser som kommit och gått.

Annons

- Det har varit många fina stunder där jag har varit med på en liten del, och det är jag oerhört tacksam för.

"Hårt arbete lönar sig"

Men det senaste NeS, som gick av stapeln i Malmö 25-26 oktober i år, blev Sarah Wittboms sista. Nu har hon lämnat sin operativa roll även om hon kommer att agera bollplank till dess att hennes ersättare har hittats. Dessutom för hon diskussioner om att sitta i styrelsen för NeK. I övrigt avvaktar hon med att ge några detaljer om sina framtida jobbplaner.

- Jag är i dialog med ett par företag, så hur det blir kommer att kristalliseras lite längre fram.

Innan Sarah Wittbom fick rollen som VD för Nordic eCommerce Knowledge arbetade hon för e-postleverantören Apsis där hon hjälpte e-handlare med e-postutskick. Under hennes tid i branschen tycker hon att e-handeln har gått från att runt 2010 vara “romantisk och rebellisk”, till att nu ha mognat, även om hon trodde att e-handeln vid det här laget skulle omfatta fler områden - som skola och sjukvård - och att det skulle ha hänt mer på till exempel logistiksidan.

- Utvecklingsfasen vi har befunnit oss i nu har varit sjukt spännande, men det är kul att det också finns mycket kvar. Jag hade gärna velat vara med på ytterligare en sådan här resa.

Ska du fortsätta att arbeta med e-handel?

- Ja, det kommer det att bli på något vis. Det finns så otroligt mycket kvar. Jag är jätteglad för det jag har varit med om, men jag är inte en nostalgisk person och jag kommer att hitta något nytt som jag kommer att brinna för. Hårt arbete lönar sig alltid.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!