Schenkers självkörande lastbil kör nu runt i Jönköping

Från ett lager till en terminal.

Tidigare i år kunde Ehandel.se berätta om hur Sverige skulle bli först ut när det gäller självkörande lastbilar på allmän väg. Transportstyrelsen hade gett grönt ljus för självkörande bussar och nu var det dags för självkörande lastbilar att ta plats på allmän väg.

LÄS ÄVEN: Fraktjätte testar självkörande lastbil - Sverige först ut

Annons

Fraktbolaget DB Schenker meddelar nu att tester av fordonet har inletts. Från och med i förra veckan så ska företagets så kallade T-pod, framtagen av det svenska företaget Einride, rulla mellan ett lager och en terminal i Jönköping. Tester på allmän väg inväntar dock Transportstyrelsens medgivande.

- Vi på DB Schenker arbetar fullt ut med hållbar och innovativ logistik. Vi ser autonoma fordon som framtiden för en viss typ av transporter. Tillsammans med Einride är vi i framkant när det gäller att sätta nya standarder för morgondagens logistik, säger DB Schenkers vd Jochen Thewes i ett pressmeddelande.

"Minskar koldioxidutsläppen med 90%"

DB Schenkers avtal med Einride avser en pilotinstallation med option på flera installationer på global nivå. Sverige är alltså den första testmarknaden och om allt går bra så väntas T-podden rulla på allmän väg innan året är slut.

- Tunga vägtransporter står för en betydande del av de globala koldioxidutsläppen. Genom att ersätta diesel med el minskar koldioxidutsläppen med 90 procent. Vi är glada och tacksamma att DB Schenker valt att vara en del av den här revolutionerande förändringen av transportindustrin, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

T-podden är alltså eldriven och fordonet ska ha en räckvidd på 20 mil på en laddning. Lastkapaciteten ska samtidigt ligga på 16 ton.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!