Schweiziska posten testar drönarleveranser

Swiss Post, Swiss WorldCargo och Matternet gör gemensam sak och ser över möjligheterna med drönarleveranser.

Efter att det franska postverket La Poste i slutet av förra året börjat testa leveranser med drönare gör deras schweiziska motsvarighet detsamma. Swiss Post, distributören Swiss WorldCargo och drönartillverkaren Matternet har nämligen tillsammans inlett tester med kommersiella drönare.

Främst handlar det om att testa tekniken och för att se hur pass kostnadseffektiva leveranser med drönare kan vara. Till en början kommer man endast att använda dem i undantagsfall eller för leverans av speciella föremål men man ser en stor nytta av alternativet för exempelvis leveranser vid nödsituationer eller till svårtillgängliga områden.

Annons
Annons

Flyger autonomt

I testerna kommer man att använda sig av drönaren Matternet ONE som är designad för att transportera föremål upp till 1 kilo över en sträcka på 10 kilometer på en laddning. Drönaren flyger autonomt, alltså utan mänsklig operatör, och ska följa tydligt definierade säkra flygvägar som ritas upp av en molnprogramvara som utvecklats av Matternet.

Man säger samtidigt att drönarleveranser inte kommer att användas i större skala inom de närmaste fem åren. Mycket tack vare de regelverk som gäller idag men också på grund av drönarnas tekniska begränsningar. 

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!