Helgläsning: Shoptalks VD om planerna på att ta över i Europa

Gänget bakom Shoptalk låter sig inte styras av ekonomin - nu kommer ett av USA:s största e-handelsevent till Norden.

“If you can’t beat them, join them”. Så motiverade den danska e-handelsorganisationen FDIH:s VD Niels Ralund att FDIH har slagit sig ihop med eventjätten Shoptalk när vi träffade honom i våras. I höst arrangeras Shoptalk för första gången i Europa, och Köpenhamn är utvald som platsen där evenemanget ska hållas. När Shoptalks valda datum i oktober visade sig krocka med datumen för FDIH:s egna e-handelsevent bestämde FDIH sig för att lägga ner sitt eget event och istället inleda ett samarbete med Shoptalk.

"Rätt blandning av människor"

Gänget bakom Shoptalk har förstås stora resurser till sitt förfogande, vilket enligt Ralund var en av anledningarna till att hans organisation valde samarbete framför konkurrens. Men fanns det något annat som danskarna kände att de inte kunde slå? Vi har intervjuat Anil D. Aggarwal, som är VD och grundare för Shoptalk, vad det är Europas nyaste handelsevent egentligen ska bidra med till kontinentens e-handel.

Annons

- Det som är viktigt för oss är att det är rätt blandning av människor. Handel och e-handel går igenom så många förändringar att vi tror att man måste tänka om hela dess ekosystem och skapa helt nya typer av möten, säger han till Ehandel.se.

När Shoptalk arrangerades i Las Vegas i mars i år, var det den andra gången sedan eventet grundades 2016. Enligt Anil Aggarwal förväntade sig organisatören 5 000 besökare, och blev därför positivt överraskade när deltagarlistan till slut visade sig innehålla 5 500 namn.

Vilken är den största utmaningen med att arrangera ett event i den här storleken?

- Jag skulle säga att våra event är annorlunda från de flesta andra event för vår åsikt är att - och det här kan låta lite konstigt - att eventet egentligen är sekundärt. Huvudsaken för oss är att vi hoppas skapa en helt ny dialog i industrin och att vi hjälper till att omforma det här ekosystemet. Om vi lyckas göra det så blir eventet fantastiskt.

"Hjälper människor att förändra sin syn"

Anil Aggarwal återkommer ofta under intervjun till att det är samtalen som hålls under eventet som avgör ifall ett Shoptalk blir lyckat eller inte. Målet är att skapa en helt ny sorts dialog, som ska leva upp till den nivån av förändring som han menar att hela handeln befinner sig i.

- Vi bedömer komplexiteten och utmaningarna i att sätta ihop ett sånt här event genom att se om vi kan skapa en helt ny typ av konversation, som vi tycker är viktig.

Varför är den dialogen så viktig?

- Den är viktig för att handelsbranschen helt håller på att revolutioneras. En del av den revolutionen leds av hur kunder beter sig och vad de föredrar, och samtalet inom handel måste ändras för det måste hänga med konsumenterna. Vår ståndpunkt är att samtalet måste börja utifrån kundernas perspektiv och hur de upptäcker saker och handlar. Och då måste du gå längre än där du är i dag, säger Anil Aggarwal, och fortsätter:

Annons

- Och det är inte lätt. Varje dag går du till jobbet där det finns specifika saker som du måste åstadkomma, och du är så upptagen med att göra de sakerna att det är svårt att komma utanför det och totalt förändra sättet du ser på saker. Det vi gör är att hjälpa människor med den processen.

Den danska e-handelsorganisationen FDIH har slagit sig ihop med Shoptalk inför höstens premiärevent i Köpenhamn 

Hellre än att lyfta fram några utvalda e-handelsstjärnor vill Anil D. Aggarwal slå ett slag för en bred agenda med många talare. När Shoptalk gick av stapeln i Las Vegas fanns flera hundra talare på plats, och inför dagarna i Köpenhamn har ett liknande antal aviserats.

Det Aggarwal dock gärna lyfter fram är Shoptalks “networking programs” som i korthet går ut på att till exempel e-handlare ersätts för resekostnader och inträde till konferenserna i utbyte mot att de går med på att tillbringa två timmar med Shoptalks sponsorer. Något regelrätt säljtillfälle ska det dock inte vara tal om.

- Mötena måste ge ett värde och vara användbara för båda deltagarna. Det ger oss möjlighet att skapa de här interaktionerna och det är en lyx i sig, säger han.

"Bygg bra produkt så kommer pengarna"

I Las Vegas deltog nästan 600 personer i upplägget och över 2 000 möten hölls. Anil D. Aggarwal berättar att planen är att genomföra samma sak i Köpenhamn, och då är Shoptalk beredda att öppna plånboken även för personer som ska resa från USA till Europa.

- Vi har skapat vad jag skulle kalla ett innovativt community i USA, och nu ger det här oss möjligheten att göra samma sak globalt.

Hur har ni råd med det? Det låter som att det kostar en del.

- Vi låter inte ekonomin styra, utan vi styrs av att bygga produkten som vi tror på. Om du bygger den bästa produkten så hittar du ett sätt att tjäna pengar. Det är en approach som är vanlig inom startups, och anledningen till att vi känner oss trygga med den approachen är att vi är tidigare tech-entreprenörer.

Aggarwal, som tidigare har arbetat för bland annat Google, har själv grundat och lett två techbolag som han menar att man var tvungen att investera i för att kunna lyckas.

- Så för mig är det väldigt naturligt att göra samma sak i eventbranschen. Vi fokuserar på det vi bryr oss om och vi mäter framgång utifrån ifall om vi har byggt något fantastiskt eller inte. Har vi skapat en produkt som människor älskar och beundrar? Om vi kan göra det så kan vi komma på hur man ska tjäna pengar.

Utöver att driva techbolag har Anil Aggarwal även tidigare erfarenhet av att arrangera evenemang. Han är en av grundarna till Money 20/20 och Money 20/20 Europe, som enligt honom själv är världens största, respektive Europas största, event inom fintech och konsumentbetalningar.

Mer globalt event i Europa

Med den lyckade Europaexpansionen av Money 20/20 färskt i minnet, tänker sig Aggarwal ett liknande upplägg med Shoptalk. Han menar att expansionen ger ett nytt värde till e-handelsscenen i Europa, samtidigt som företagets USA-event får ett extra värde av att samma event även anordnas på en annan kontinent.

- Vår tanke är att du är här i tre dagar, du är en del av det här banbrytande samtalet och du kan fortsätta det samtalet i Köpenhamn om sex månader. Du behöver alltså inte vänta ett helt år på att komma tillbaka till Las Vegas.

Ska båda eventen vara globala?

- Jag skulle säga att Shoptalk Europe blir mer Europacentrerat och mer globalt medan eventet i USA ska vara mer USA-centrerat och mindre globalt. Vår tanke bakom Europaeventet är inte vad Europas länder eller regioner har gemensamt med varandra, det handlar om vad de alla har gemensamt med oss. Det vi fokuserar på är att revolutionen inom handeln inte bara händer i USA utan globalt. Den drivs av teknologi, av trender, demografiska förändringar och helt nya affärsmodeller och den får effekt för hur kunder handlar globalt.

Den som hänger med i e-handelssvängen vet förstås att det redan finns ett antal e-handelsevent att besöka bara i Sverige, för att inte nämna resten av Europa.

Varför ska man som e-handlare välja att besöka just Shoptalk?

- Jag har inte varit på några av de här andra eventen, eller kanske en eller två, men troligtvis inga. Jag hade inte varit på retail- och e-commerce shows i USA heller. Innan jag startade Money 20/20 hade jag varit på några fintechevent men inte alla, säger Anil Aggarwal, och fortsätter:

- Jag bedömer inte ifall Shoptalk Europe behövs baserat på de andra eventen. Jag bedömer det baserat på behoven i branschen och på hur kan vi vara användbara för branschen. Vi tycker att människor ska komma för att vi bygger vad vi tror är användbart.

"Jämför oss inte med andra"

Shoptalks VD menar att det inte alltid går att veta vad man behöver förrän man redan har det. Han jämför med biltillverkaren Henry Ford som i ett berömt citat ska ha sagt att folk hade önskat sig snabbare hästar om han hade frågat vad de behövde.

- Vi jämför oss inte med andra event och säger att vi är bättre än de andra och därför ska du komma till oss. Det har inte ens slagit oss. Som vi ser det har vi identifierat ett behov och vi ska bygga den absolut bästa produkten vi kan för att möta det behovet. Och ofta vet folk inte om att det behovet finns förrän de ser det.

Enligt Shoptalks VD är handeln som vi hittills har varit vana att se den på väg att upplösas, och han tror att förändringen för med sig i stort sett samma utmaningar för handelsaktörer världen över. Därför välkomnar han alla som är intresserade av att ha ett samtal om utvecklingen till sitt event i Köpenhamn.

- När vi lanserade Shoptalk i USA 2016 var mångas reaktion att det var på tiden. Med tanke på tillväxten mellan förra året och detta är det uppenbart att fler människor ser behovet av dialogen och av att bli en del av det här nya ekosystemet, avslutar han.

Annons