Skuldsatt storägare i Alibaba säljer aktier för miljarder

Den japanska mobiloperatören Softbank säljer aktier till ett värde av minst 7,9 miljarder dollar i den kinesiska e-handelsjätten.

Tokyo-baserade Softbank gjorde sin första investering i Alibaba år 2000 och är idag en av e-handlarens största aktieägare med 32,2 procent. Nu meddelar mobiloperatören att man kommer att sälja en betydande del av dessa, rapporterar Wall Street Journal.

Totalt räknar Softbank med att sälja aktier till ett värde av minst 7,9 miljarder dollar, drygt 66 miljarder kronor. Något som kommer att minska det japanska företagets ägande i Alibaba till ungefär 28,8 procent.

Annons

Alibaba köper tillbaka aktier

Intäkterna från försäljningen kommer att användas för att betala av en del av de skulder som Softbank just nu brottas med. Bland annat efter att bolagets köp av den amerikanska teleoperatören Sprint för tre år sedan.

Alibaba planerar att köpa tillbaka aktier till ett värde av 2 miljarder dollar från Softbank och Masayoshi Son, ordförande och VD i Softbank, kommer efter affären att sitta kvar i Alibabas styrelse.

Annons