Stängda och frysta sajter för ryska E-handlare

Ryska e-handlare känner av pressen ifrån omvärlden och den ekonomiska krisen.

Den ryska rubeln faller och så gör även vissa e-handlare i landet. Ebay-varianten Molotok ska nu ha stängt ner helt och ett ambitiöst e-handelsprojekt läggs på is.

Den världskända varumärkesexperten Martin Lindstrom lanserade en barn och babybutik i Ryssland för ungefär ett år sedan. Planerna var stora och man såg ett stort hål i marknaden vid konsumentundersökningar.

Annons
Annons

Svenska Babyshop satsade i Ryssland redan 2013, med ru.babyshop.com, och såg även de stora möjligheter i landet för barn och babyprodukter.

Martin Lindstroms e-handelsprojekt heter Mamagazin.ru och skulle ta Ryssland med storm. Nu ska man dock skala ner verksamheten och vad vi förstår har man stängt möjligheten att handla.

Jobbigt med importerade varor

Anledningen sägs vara att 80-90 procent av varorna importeras och priserna har därför ökat markant.

30 miljoner dollar skall ha investerats i e-handelsbutiken som nu läggs på is till september-oktober då beslut tas om man ska fortsätta verksamheten.

Den ekonomiska krisen har slagit hårt även mot andra former av e-handelsföretag. Vitvarubutiken Vasko.ru ska ha varit nära kollaps och multikanalhandlaren Enter.ru ska ha blivit stämda kring leverantörsskulder.

Det är dock inte alla nätbutiker som drabbas lika hårt av det ekonomiska klimatet utan e-handelsjättar som Ozon.ru och Ulmart rapporterar tillväxt. Ozon hade en tillväxt på hela 40 procent under första kvartalet.

 

Källa: EWDN, VedomostiVimeo

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!