”Största omställning som ett postföretag någonsin gjort”

Miljardomställningen för PostNord fortsätter.

PostNords omställning till en framtid med drastiskt minskade brevvolymer fortsätter. Som vi tidigare rapporterat är problemet mest akut i Danmark där man även har problemet att anställda inte kan avvecklas då de har haft för bra villkor, något som ett statsstöd på 1,5 miljarder skulle hjälpa till med.

Statsstödet från den danska staten, på mer exakt 1 533 miljoner kronor, är nu godkänt av EU-komissionen och PostNord har därmed tagit beslut om att fortsätta den tidigare kommunicerade omställningen om 3 miljarder i PostNords danska verksamhet. Allt är dock inte klappat och klart ännu:

Annons
Annons

- Godkännande från EU-kommissionen avseende kapitaltillskottet till PostNord AB om SEK 667 miljoner, varav SEK 267 miljoner från den danska staten och SEK 400 miljoner från den svenska staten, förväntas komma under 2018, skriver företaget i ett pressmeddelande.

"Förutsättningar för lönsamhet"

Totalt skall det alltså skjutas till 2,2 miljarder till koncernen. Omställningen som nu sker i Danmark sägs vara en av de största någonsin.

- Den nya produktionsmodellen för brevdistribution i hela Danmark infördes den 21 januari 2018 i PostNord Danmark för att ge den danska verksamheten förutsättningar för lönsamhet inom några år. Omställningen är en anpassning till de långtgående effekterna av digitaliseringen i landet och är kanske den största omställning som ett postföretag någonsin gjort.

"Reduktion av 4 000 heltidstjänster"

Det nya beslutet innebär att fortsatt neddragning av bemanningen kan genomföras i enlighet med omställningsplanen. Andra kvartalets resultat kommer att påverkas negativt med 1,1 miljarder, som en följd av tidigare nämnda statsstöd, meddelar PostNord.

- Omstruktureringsprogrammet i den danska verksamheten omfattar, såsom tidigare kommunicerats, en reduktion av totalt cirka 4 000 heltidstjänster i den danska verksamheten. Cirka 2 500 heltidstjänster återstår att avvecklas under de närmaste åren.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!