Studentapan lanserar ett ”Airbnb” för studenter

Studentföretagets nya plattform ska göra det enklare för privatpersoner att hyra ut lediga lägenheter och rum till studenter.

Studentapan, en marknadsplats och mötesplats där studenter kan dela med sig av studiematerial, samt köpa och sälja begagnad kurslitteratur, fortsätter att utveckla sitt koncept. Den här gången rör det sig dock inte om litteratur, utan boende.

Lagom till höstterminen ska dra igång står drygt 20 000 studenter utan någonstans att ta vägen, och att få tag i ett boende är långtifrån enkelt. Men, med sin nya plattform hoppas Studentapan kunna göra det enklare för privatpersoner att hyra ut lediga lägenheter och rum till bostadsökande studenter.

Annons

– När jag började studera i Växjö skickade jag hundratals desperata mejl till privatpersoner med lediga boenden, säger Philip Axelsson, grundare och VD av Studentapan och fortsätter:

– Men liksom tusentals andra sökande dröjde det orimligt länge innan jag fick boende, i mitt fall tolv månader trots ett intensivt sökande. Jag hoppas att vår nya plattform ska skapa ordning på en andrahandsmarknad som bäst kan beskrivas som rena rama vilda västern.

Vill demokratisera bostadsmarknaden

På plattformen kan studenter som söker boende skapa en presentation av sig själv och väljer önskad ort för boende. Då säkras en plats i ett oberoende och rättvist kösystem för den valda orten. Privatpersoner med ett ledigt boende matchas sedan med sökande studenter som har väntat längst för den specifika orten.

Något som enligt Philip Axelsson demokratiserar bostadsmarknaden för studenter eftersom alla sökande exponeras likvärdigt och rättvist. Uthyraren har dock fortfarande möjlighet att välja bort någon från kölistan, men måste då ange en anledning.

– Att hyra ut ett ledigt boende är idag en krånglig process som börjar med att sålla mellan hundratals mejl från intressenter. Jag tror att det finns många med ett ledigt rum som är beredda att hyra ut ifall det hade varit enklare och tryggare. Enkelhet och trygghet är något som vi hoppas uppnå med vår plattform, säger Philip.

Plattformen är kostnadsfri för både uthyrare och bostadssökande studenter men nöjda användare kan välja att betala en valfri summa. Inom kort lanseras även en valfri tilläggstjänst för att hantera deposition, hyresbetalningar och kreditkontroll av hyrestagare.

Annons