Svamp i paketet ska göra insats för miljön

Ett amerikanskt företag har tagit en fram en typ av fyllnadsmaterial som är tillverkat av bland annat svamp.

Vi känner sedan tidigare till stötdämpande fyllnadsmaterial som är baserad på majs, och nu kommer nästa miljöinnovation på området. Det amerikanska företaget Ecovative har nämligen tagit fram en sorts fyllnadsmaterial som är tillverkat av ämnet mycelium, svamprötter och bladen som blir kvar när man skördar majs, rapporterar Huffington Post.

- Vi letade efter en produkt som skulle kunna fungera bra under transporten men om materialet hamnar i naturen ska det kunna hjälpa miljön på traven och inte tvärt om, säger Eben Bayer, VD, i en film som publicerats av tidningen.

Annons

Kan minska avfall med 30 procent

Ecovatives paketeringsmaterial ska kunna brytas ner i naturen på 30-90 dagar, något som enligt företaget kan jämföras med att traditionellt fyllnadsmaterial kan finnas kvar i naturen i tusentals år.

- Hur underbart skulle det inte vara om man kunde skicka ut ett paket som faktiskt gör samhället en tjänst? undrar Eben Bayer i filmen.

Ecovative rekommenderar en traditionell kompost för att göra sig av med det miljövänliga packeteringsmaterialet. Enligt företagets egna beräkningar kan avfallet från traditionella paketfyllningar i plast minska med 30 procent med hjälp av Ecovatives uppfinning.

Annons