Svensk Handel om kravet på bättre e-handelsavtal

Sedan några veckor tillbaka pågår avtalsrörelsen. Vi tog ett snack med Svensk Handelns förhandlingschef Tomas Undin, som menar att årets avtalsrörelse kan bli avgörande för många svenska e-handelsföretag.

Behovet av en ny form av kollektivavtal där lönesättningen och arbetsvillkoren motsvarar e-handlarnas behov har länge varit ett diskussionsämne hos somliga av landets e-handlare.

De som länge krävt en modernisering av kollektivavtalen inom handeln har nu fått gehör hos sin egen branschorganisation, Svensk Handel, som kräver en reformering i årets avtalsrörelse.

Annons

"Avtalen är från 30-talet"

De kollektivavtal som används inom e-handeln är framför allt partihandelsavtalet och avtalet för postorder och e-handel.

- I båda fallen kan man säga att tiden verkligen sprungit ifrån avtalen. Det här är avtal som har sin grund i 30-talet och väldigt få områden i det svenska samhället är som det var på 30-talet och det gäller naturligtvis i synnerhet den framväxande e-handeln, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Flexiblare arbetstider prioriterad fråga

Exakt vilka krav som organisationen kommer att ställa i avtalsrörelsen kan han inte gå in på, men han säger att utgångspunkten är att skapa ett avtal som är så flexibelt som möjligt - och det gäller särskilt arbetstiderna.

- Vår ingång i förhandlingarna är framför allt att arbetstidsreglerna måste ändras, det är den absolut viktigaste frågan.

Idag gäller strikta regler för hur arbetsgivaren får förlägga arbetstiden för de anställda. Normen är dagtid på vardagar och begränsade tider på helger.

Nätmatsföretagen drivande

Frågan var aktuell redan i förra årets avtalsrörelse, men den gången slutade det med att parterna inte kunde komma fram till något avtal då de helt enkelt inte var överens i sakfrågan.

Vi har även tidigare uppmärksammat att bland annat nätmatsföretagen ser ett stort behov av att kunna ha personal som arbetar även nätter och tidiga morgnar.  

Men trycket från Svensk Handels medlemmar är fortsatt starkt och nu hoppas man på större framgångar den här gången.

Annons

Vilka argument har ni den här gången som ni inte hade i fjol?

- De bästa argumenten är verkligheten. Det är inte så mycket hokus pokus, utan verkligheten ser ut som den gör. Vi står i en störtflod. E-handeln kommer att växa jättemycket.

Svenska företag tävlar mot Zalando

Som exempel på hur snabbt det kan gå tar Tomas Undin upp Zalandos etablering i Sverige. På fyra år har företaget tagit sig in på den svenska marknaden och nyligen kunde Ehandel.se avslöja att de nu omsätter en miljard på den svenska verksamheten. Detta utan att ännu ha någon fysisk verksamhet i Sverige.

- Det är ett talande exempel på hur snabbt det kan gå på fyra år. Det är detta som svenska e-handlare har att konkurrera med. Ur vårt perspektiv handlar det om att vi har befintliga medlemmar som behöver mer flexibla regler, men också om den framväxande e-handeln. Vi behöver regler så att växande företag kan ha verksamhet i Sverige och konkurrera med utländska e-handlare och på sikt börja exportera utomlands om de vill det, säger Tomas Undin.

När vi i början av avtalsrörelsen frågade er motpart, Handelsanställdas förbund, sa de att deras invändning är att om man jobbar på natten så ska man ha extra betalt för det. Är det ett helt orimligt krav?

- Vi sitter just nu i förhandlingar. Vad vi pratar om och vad som är rimligt eller orimligt vill jag inte kommentera så länge förhandlingarna pågår.

Vad skulle det få för konsekvenser om ni inte heller i år lyckas få till stånd en reformering av avtalen?

- Man ska inte använda för starka kraftuttryck, men då har svenska e-handlare en klar konkurrensnackdel när de möter utländsk konkurrens som är svår att överbrygga. För många är detta en avgörande fråga.

Annons