Äntligen: Svensk Handel vill ta bort Kinas portofördel

Elefanten i rummet får nu lite ljus på sig.

Nu går Svensk Handel ut med att de vill riva upp de befintliga internationella avtal som finns kring porto. Avtal som nu, enligt många, missbrukas av Kina för att skicka brev med varor till svenska konsumenter för en fraktkostnad på i princip 0 kronor. Vilket förstås är svårt att konkurrera med som inhemsk e-handlare.

- Systemet har sina rötter från 1874, då utvecklingsländer skulle få hjälp att dra igång postal verksamhet, säger Karin Johansson, vd för Svensk Handel, till Dagens industri.

Annons

Att Kina blir ett allt större hot för e-handlare i Europa har vi fått höra både ifrån Sverige och Danmark. Vår granne verkar vara speciellt hårt utsatt för ökande gränshandel till nackdel för inhemska butiker.

Konkurrens är förstås bra men Kina sägs alltså sitta på en orättvis fördel vilket gör att de kan skicka brev med varor för i princip inga pengar. Nu vill Svensk Handel riva upp det internationella portobiståndet.

Inhemsk post betalar för utländsk

Tidningen Fortune publicerade förra året en artikel om just detta och de förklarar hur FN subventionerar kinesisk frakt, via världspostföreningen UPU. USA har samma problem med att kinesiska säljare kan skicka varor till amerikanska konsumenter med gratis frakt. I och med det system för porto och post som finns internationellt.

Systemet ska vara mycket komplext med olika regler och avtal för kompensation länder och fraktbolag emellan. Effekten förklaras dock ganska enkelt.

- Många utvecklade länder, med högre portokostnader i löner, tjänster eller infrastruktur, förlorar faktiskt pengar på varje brev som skickas till dem internationellt. Norska posten har uppgett att förlusterna inom ramen för UPU måste kompenseras av högre kostnader på andra håll i postsystemet, skriver Fortune.

Detta innebär alltså att norrmän som skickar post till varandra, eller ut ur landet, subventionerar priset för frakt till Norge från utlandet. Samma sak lär gälla i Sverige men nu kräver Svensk Handel att biståndet upphör.

LÄS ÄVEN: Handelsorganisationerna går ihop för att stoppa Kina-hotet

Annons
Annons