Svenska e-handelsjätten går in i Nederländerna

Köper 700-miljonersbolag samt omsätter över 10 miljarder (rullande).

Den svenska e-handelsjätten Dustin rapporterar nu på morgonen att de expanderar till Nederländerna. Bolaget släpper samtidigt sina siffror för tredje kvartalet, som ska visa på fortsatt stark tillväxt bland små och medelstora företag.

Dustin meddelar att de har köpt det nederländska IT-företaget Vincere Groep. Företaget ska syssla med "managerade tjänster" gällande molnlösningar och säkerhet, samt IT-lösningar med tillhörande hårdvara, ett område där Dustin förmodligen kan hjälpa till.

Annons

- Vi är mycket glada över att bli en del av Dustin, det ger oss förutsättningar att fortsätta växa och erbjuda de bästa tjänsterna och lösningar till våra kunder. Vi ser stor potential i att dela erfarenheter och best practice mellan Dustin och Vincere, säger Henk Makaske, vd på Vincere Groep, i ett pressmeddelande.

"Nästa steg i vår expansion"

Enligt Dustins vd, Thomas Ekman, så ska Nederländerna vara mycket likt Norden.

- Nu tar vi nästa steg i vår expansion och exporterar vår framgångsrika affärsmodell med en kombination av e-handel och relationsbaserad försäljning till Nederländerna. Genom förvärvet ökar vi vår adresserbara marknad och Nederländerna är väldigt likt Norden, både vad gäller marknadstruktur och kundbehov. Vincere Groep blir en naturlig del av Dustin och kommer bidra till att ytterligare stärka vår position för fortsatt uthållig stark tillväxt och marginalexpansion, säger Thomas Ekman.

Betalar 65 miljoner euro

Vinere Groep ska ha omsatt över 700 miljoner kronor under de senaste tolv månaderna. Förvärvet finansieras med befintliga kreditfaciliteter och köpesumman ska ligga på 65 miljoner euro. Samtidigt föreslås en nyemission om 500-700 miljoner i Dustin, för att kunna fortsätta hålla samma förvärvstakt som tidigare i Norden.

- Styrelsen avser att återkomma med ett fullständigt förslag gällande nyemissionen under hösten, med ambitionen att nyemissionen ska genomföras och slutföras under 2018. Bolagets huvudägare Axel Johnson stödjer detta och avser att delta i en nyemission, skriver företaget.

Nu över 10 miljarder

Det står nu även klart att Dustin nått över 10 miljarder i omsättning, om vi räknar de senaste tolv månaderna. Förvärvet ökar därmed Dustins omsättning med runt 7 procent.

Dustin meddelar som sagt även deras tredje kvartal (mars-maj) i samband med köpet. E-handlaren ökade med 9 procent under perioden och omsättningen landar på 2,46 miljarder kronor. Rörelseresultatet ökar även det och klockar in på 98 miljoner kronor, jämfört med 72 miljoner under samma period i fjol.

Omsättningsökningen ska ha drivits på av "en kraftig tillväxt" bland små och medelstora företag (SMB).

Annons

- Sammanfattningsvis har Dustin utvecklats väl under tredje kvartalet och vi har en fortsatt positiv syn på vår framtid. Kombinationen av en mer fördelaktig produktmix med en större andel mer avancerade produkter och tjänster och en mer gynnsam försäljningsbalans mellan segmenten SMB och LCP (stora företag och offentlig sektor), resulterade i en väsentlig marginalförstärkning, kommenterar Thomas Ekman.

Uppdatering: Nyheten angav tidigare att köpet skulle finansieras med nyemissionen, vilket inte är fallet.

Annons