Svenskarna e-handlade för över 5 miljarder på Black Friday

Nytt rekord och 719 000 paket.

Fraktbolaget PostNord meddelar nu på morgonen att Black Friday slog rekord och att det “aldrig någonsin förr har handlats så mycket på nätet under ett dygn”. Var tredje svensk ska ha varit med på shoppingkalaset på nätet och totalt handlade de varor för 5,3 miljarder kronor.

"Ett enormt tryck"

- Svenskarna e-handlar som aldrig förr. Både e-handlare och distributörer har planerat länge för den här dagen, men ingen hade kunnat drömma om en sådan här utveckling. På PostNord ser vi ett enormt tryck. Vi har stärkt upp med extra personal och extra fordon för att kunna leverera så snabbt som möjligt, säger Carin Blom, e-handelsexpert på PostNord, i ett pressmeddelande.

Annons

Även om bolaget stärkt upp ordentligt inför rea-perioden så lägger man in en brasklapp:

- När det kommer in så många fler paket än våra kunder flaggat för kan det ändå hända att några mottagare får vänta lite extra på sin leverans. Vi hoppas på förståelse för det, säger Carin Blom.

Ökning med 51 procent

Under den gångna helgen så ska fraktbolaget ha hanterat 719 000 paket. En ökning med 51 procent jämfört med Black Friday-helgen i fjol.

- De flesta tror att Black Friday tar av decemberförsäljningen, och det stämmer till viss del, men det är också tydligt att en stor del av konsumenterna passar på att handla till sig själva under dagen. I takt med att man förbereder sig allt mer inför Black Friday kommer man säkert att julhandla ännu mer i november, men i dagsläget är det fler som unnar sig själva saker än som handlar julklappar, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord.

Annons