Digitalisering: Sverige får topplacering i ny rapport

Sverige kommer på tredje plats i världen när det kommer till att “utnyttja digitaliseringens möjligheter”.

Rapporten Global Information Technology Report, som presenteras av World Economic Forum kommer ut en gång om året. I går var det dags igen, och i vanlig ordning innehöll den listan Networked Readiness Index där länder sedan 2001 har rankats efter hur de har utvecklats digitalt.

Sverige placerar sig som tredje bästa land i världen.

Annons

- Alla länder inser att digitalisering är ett måste för att vara konkurrenskraftiga och säkra jobb och välfärd. I den stenhårda konkurrens som råder mellan länder satsar regeringen på digitalisering som en oerhört viktig väg framåt. Vi har anledning att vara glada och stolta över platsen som nummer tre, men vi stannar inte här, säger Sveriges digitaliseringsminister Peter Eriksson (Mp).

Slagna på fingrarna av Finland

Networked Readiness Index mäter bland annat ländernas Internetanvändning, digital infrastruktur och e-förvaltningstjänster. Singapore listades som allra bäst när det kommer till digital utveckling av samhället. Som vi har rapporterat tidigare har det visat sig ta tid för svenska myndigheter att gå över till att arbeta digitalt men trots det har Sverige nu kammat hem tredjeplatsen tre år i rad.

Men även om en bronsplats kanske inte är fy skam i sammanhanget blev Sverige inte bästa nordiska land på listan. Finland har nämligen placerat sig på andraplatsen. Norge, Danmark och Island placerade sig på femte, femtonde respektive nittonde plats.

Annons