Swish avstängt på obestämd tid – e-handlare ej informerade

Betaltjänsten Swish för handel har varit nere sedan i fredags och e-handlare står utan information.

Ni har förmodligen inte missat att konsumenternas kärleksaffär med Swish fick sig en törn i slutet av förra veckan. Detta då betalappen och tjänsten Swish helt enkelt låg nere under fredagen. En händelse som det rapporterades brett om i media.

Under lördagen ska tjänsten åter varit i bruk för privatpersoner men Swish för e-handel var däremot fortsatt nere, visar det sig.

Annons

I måndags ska man åter ha startat Swish för handel men tog sedan ner den igen. I går kväll meddelade man nämligen följande på Facebook:

"Vi har under några dagar haft driftstörningar och har nu identifierat att de är kopplade till tjänsten Swish för handel. Vi kommer att på obestämd tid stänga av Swish för handel för att säkerställa driften av Swish för privat och Swish för företag, föreningar och organisationer."

Tjänsten är nu alltså nere på obestämd tid.

"Man önskar de informerat innan"

E-handlare som vi har varit i kontakt med är ganska irriterade då man inte fått någon som helst information ifrån Swish under nedstängningen.

- Man skulle såklart önska att de informerat innan de stängt av en tjänst som hanterar mer än 10 procent av vår omsättning, säger en e-handlare till Ehandel.se.

Vissa e-handlare fick dock ett meddelande av sina banker i måndags då man åter försökte ta tjänsten i drift efter helgens nedtid.

"Den 24 maj produktionssatte Bankgirot ny funktionalitet i Swish-systemet. Produktionssättningen medförde störningar i alla Swish-tjänster som föranledde att Bankgirot till slut beslutade att stänga ner Swish för handel fredagen den 27 maj vid 16-tiden."

Bankerna verkar inte vara speciellt vana vid att driva betalsystem för e-handel där man förstås meddelar direkt när ett problem har uppstått. Detta så att e-handlare kan styra om betalningarna till andra tjänster.

Annons

Skoj med dubbelbetalningar

Det verkar även som att bankerna värdesätter Swish Privat före Swish för handel. E-handlare skulle nog gärna se att driftsäkerheten var större för Swish för handel än konsumenttjänsten.

Swish verkar dock ta det hela med ro och passar även på att skratta lite åt driftstörningarna.

Uppdatering:
Per Ekwall, presskontakt på Swish, meddelar som ovan att man stängt av Swish för handel för att inte störa de övriga tjänsterna i systemet.

Hur beroende av Bankgirot är Swish?

- Bankgirot är vår driftpartner för Swish, säger Per Ekwall.

Swish för handel måste väl ha högre driftsäkerhet än exempelvis Swish Privat?

- Vi har samma krav på driftsäkerhet för båda tjänsterna.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!