Systembolagets E-handel splittrar regeringen

Systembolaget vill under hösten börja med att erbjuda hemkörning av öl, vin och sprit. Men frågan splittrar regeringen. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna stödjer förslaget, Centerpartiet säger dock nej.

Systembolaget har under en tid planerat att erbjuda hemleverans av öl, vin och sprit. Kunder ska kunna beställa via webben och få sina varor hemkörda mot en extra betalning. En fråga som just nu är under utredning och innan man kan sätta planen i verket måsta man ha klartecken från regeringen.

I dagsläget verkar partierna i regeringen stödja förslaget. Alla utom ett, Centerpartiet.

Annons

– Vi är mycket, mycket tveksamma till detta av rent alkoholpolitiska skäl. Systembolagets uppgift är inte att sälja så mycket sprit som möjligt, utan att stå för en restriktiv alkoholpolitik. Att med bud börja köra hem Explorerflaskor till den som är gravt alkoholiserad kan aldrig vara Systembolagets uppgift, säger Anders W Jonsson (C), vice partiordförande och ledamot i socialutskottet.

I dag kan man redan beställa hem alkoholhaltiga drycker från privata aktörer men enligt Anders W Johansson är det inte något som Systembolaget ska hjälpa till med.

Hemleverans, en rimlig utveckling

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som är ansvarig för alkoholpolitiken, har däremot ställt sig försiktigt positiv till planerna.

– Man måste väga in folkhälsoaspekten när man tar ställning till den här utökade servicegraden, sade hon till TT i höstas.

Och Moderaterna säger sig också stödja förslaget och menar att om man ska lyckas upprätthålla legitimiteten för monopolet måste man hänga med i tiden.

Så länge försäljningsreglerna följs tror man inte att folkhälsan kommer att påverkas negativt av möjligheten att få alkoholen hemkörd. Även Kristdemokraterna är inne på samma linje.

– Det här med hemleveranser är en rimlig utveckling, jag är allmänt positiv till det. Systembolaget måste vara modernt och med sin tid. säger riksdagsledamoten Anders Andersson (KD), partiets alkoholpolitiske talesperson.

Annons

Den känsliga frågan förhandlas just nu i regeringens samordningskansli men man har inte angett när ett beslut i frågan kan komma.

 

Källa: SvD

Relaterade nyheter:
Systembolagets E-handel ligger runt hörnet
Systembolaget ett steg närmare E-handel

Annons