Textalk omfamnar de digitala kontanterna

E-handelsleverantören Textalk har infört stöd för den digitala valutan Bitcoin i sin e-handelsplattform. Kort förklarat är Bitcoin kontanter för Internet. Med dessa bitcoins kan man betala för varor och tjänster på samma sätt som du slänger fram en hundralapp på ICA. Vi Internet-nomader tycker det är häftigt att en e-handelsleverantör inför stöd för denna valuta i sitt system. Rikard Sigvardsson, vd på Textalk, säger följande om Bitcoin:

– Fenomenet Bitcoin är en mycket spännande lösning och vi hoppas att den digitala valutan når den framgång som Scientific American förutspår. Samtidigt ser vi redan nu vilka fördelar Bitcoin medför för våra kunder.

Annons

Artikeln som Rikard pratar om, i Scientific American, beskriver Bitcoins som en av tio "revolutionerande idéer som kommer att förändra världen". Varför Textalk är först ut med denna valuta kan bero på att deras plattform stödjer över 15 språk och kontant betalning över gränserna är minst sagt krångligt. Med Bitcoin kan man dock enkelt slänga fram den där hundralappen i kassan. Hundra kronor är ungefär tre bitcoins i dagens kurs.

Hur tillverkas Bitcoins?

De digitala mynten bryts ur en matematisk gruva med hjälp av datorer. Du kan själv vara med och gräva efter dem. Det krävs alltså ett visst arbete för att få fram en Bitcoin. De tekniska detaljerna är ganska komplicerade men skaparen, "Satoshi Nakamoto", ser ut att ha löst det mesta som t.ex. att undvika dubbelspendering och inducerad inflation. De svagheter som Bitcoin har är samma svagheter som mynt och sedlar har. Bitcoins kan bli stulna och de har inte det skyddsnät som en centraliserad valuta har.

Bitcoins fördelar är samma fördelar som kontanter har. Inget krångel med banker, kortinlösen eller betalväxlar. Du slänger helt enkelt upp tre bitcoins på den digitala kassadisken och går därifrån. Du kan i princip vara helt anonym och behöver inte dela med dig av dina uppgifter till flera olika företag.

Vi tror inte att Bitcoin är framtidens betalsätt men det vore kul om det kunde växa sig stort och bli ett komplement på den digitala scenen för betalningar. Vi gillar att Textalk uppmärksammat denna valuta och vågat ta steget att införa den. Dagen då vi kan slänga upp den virtuella hundralappen på disken känns faktiskt e-handeln mer komplett.

 

Källa: press via epost

Annons

Denna nyhet publicerades först i vårt nyhetsbrev Ehandelsnytt.

Annons