Toppnamnet avslöjar Alibabas planer i Europa

Före detta vice VD:n på Alibaba avslöjar för Ehandel.se att den kinesiska nätjätten har siktet inställt på östra Europa.

Porter Erisman arbetade i flera år som vice VD för Alibaba och var under den perioden en av grundaren Jack Mas närmaste män. Han slutade sin anställning 2008 och har sedan dess både skrivit en bok och gjort en film om sin tid på företaget.

"Svagare Sverigeintresse än Amazon"

När Ehandel.se nyligen fick en pratstund med honom berättade han att Alibaba gärna rör sig mot östra Europa där företaget ser stora möjligheter med att nå ut med sitt affärsupplägg.

Annons

- Jag skulle säga att de är mer intresserade av östra Europa. Ali Express är nu den största shoppingwebbplatsen i Ryssland. Och när jag åker runt i östra Europa handlar många på Ali Express. Så när det kommer till att sälja till konsumenter så är det huvudsakligen via Ali Express till östra Europa, men Alibaba är förmodligen mer intresserat av att få europeiska företag att sälja sina varor i Kina via Tmall, säger Porter Erisman.

Vi skrev i vintras att Alibaba var på gång med ett samarbete med ett antal europeiska hamnar, bland annat Copenhagen Malmö Port. Förhoppningen från e-handlaren uppgavs vara att bättre förbindelser skulle leda både till att fler europeiska konsumenter skulle shoppa på Alibabas sidor men också att fler europeiska företag skulle bli intresserade av att sälja sina varor på företagets marknadsplats.

Men enligt Porter Erisman har Jack Ma och Alibaba ett begränsat intresse för Sverige och resten av Norden.

- Det är intressant för Amazon men för Alibaba är det intressantaste att få svenska företag att sälja i Kina.

"Vill bygga Kinas största bank"

Det senare ligger däremot högt upp på agendan, hävdar Porter Erisman och lägger fram Jack Mas senaste Europabesök som bevis för sin tes.

Varför är det intressantare att sälja i östra Europa?

- Jag tror att människor där i större utsträckning är ute efter att göra en bra affär. Så de är villiga att köpa något från Kina till mer eller mindre tillverkningspris och väntar gärna några veckor för att få en viss rabatt. Medan människor i till exempel Sverige och Tyskland är villiga att betala lite extra för att få en vara snabbt och av mer pålitlig kvalitet.

Vad tror du annars är Alibabas nästa steg?

Annons

- Jag tror att det är att gå in på media och onlinefinans i Kina och att bygga Kinas största bank med Ant Financial. Men när det kommer till Europa så är det absolut att få europeiska varor att säljas direkt till kinesiska konsumenter.

Annons