Toys R Us säljer av porriga domännamn efter konkursen

Pornrus.com nu till salu.

Den omskrivna konkursen av leksaksjätten Toys R Us, har nu tagit ännu en vändning. Även om företagets barnvänliga verksamhet av allt att döma inte kommer att leva vidare efter konkursen, så kan företagets kvarlåtenskaper ändå leva vidare på ett något oväntat sätt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Skulle skydda varumärket

I spåren av konkursen ska företaget nu nämligen sälja ut sina tillgångar - och bland dem har det visat sig finnas en del oväntade grejer. Förutom företagets berömda maskot giraffen Geoffrey, har de även visat sig ha ett otal olika domännamn, som snart alltså ska säljas på auktion. Flera av dessa anspelar på sex och porr.

Annons

Vad sägs exempelvis om domänen pornrus.com, sex-toys-r-us.com, kinkytoysrus.com eller adult-toys-r-us.com? Men detta behöver ingalunda betyda att företaget haft några planer på att ge sig in i sexindustrin, vid sidan om sin välkända barnleksaksverksamhet. Antalet uppköpta domäner ska ha uppgått till flera hundra och bland dem återfinns även domäner så som ihatetoysrus.com och toysrussucks.com. Syftet kan alltså ha varit att förhindra mindre välmenande personer att registrera domäner som skulle kunna skada företagets varumärke.

"Gick helt överstyr"

En amerikansk varumärkesexpert, Bob Phibbs, menar tvärt om att detta är en relativt vanlig strategi bland stora företag, men att det i Toys R Us fall tycks ha spårat ur.

- De gick bara helt överstyr. Jag är säker på att de skrattade och drack Red Bull och sen bara hittade på varenda upprepande variation de kunde komma på, säger han till Reuters. 

Företaget tycks även ha velat skydda sig mot eventuella varumärkesintrång från flera andra branscher. Domännamn som lodges-r-us.com, bistros-r-us.com, recipes-r-us.com, burgers-r-us.com och cigars-r-us.com, finns därmed också med på listan över domäner som nu säljs ut till högstbjudande. 

- Det visar på hur mycket makt märket har. Och det är “R Us” som är nyckeln till märket, inte “Toys”, säger Bob Phibbs.

Annons