Exklusivt: Tradera förbjuder butiker att sälja nya varor

100 butiker får lämna.

Från och med den 1 augusti 2019 ändras spelreglerna på Tradera. Online-marknadsplatsen ska renodlas till en ”second hand”-sajt och kommer därför att förbjuda butiker att sälja nya varor på Tradera.

Traderas användaravtal från 1 maj 2014 kommer alltså att förbli fram tills augusti, sedan börjar de nya villkoren att gälla. Den som bryter mot reglerna kommer att få sin butik avstängd 30 dagar efter att de nya villkoren träder i kraft. 

Annons

– Idag finns det drygt 2 000 butiker på Tradera och det är 5 procent av dessa, lite drygt 100 butiker, som kommer att påverkas på ett eller annat sätt, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, till Ehandel.se.

Det som är nytt i det nya användaravtalet finns i kapitlet om butiker. Men det är inte tydligt utformat att Tradera inte längre kommer att tillåta försäljning av nya varor. Det som är uttryckt är att Tradera kan avsluta butikers verksamhet på marknadsplatsen beroende på vilken typ av produkter de säljer. 

– Det är inte formulerat specifikt, att det måste vara second-hand. Det är en svår definitionsfråga som är svår att formulera i en avtalstext, säger Sofia Hagelin och fortsätter:

– Gränsdragningarna är alltid svåra att göra. En oanvänd tröja med lapparna kvar från butik som bara tar onödig plats i garderoben är visserligen ny, men vi betraktar den som en utmärkt grej att sälja vidare så plagget får leva längre hemma hos någon annan. Däremot är inte Tradera rätt plats för företag att sälja stora volymer av nyproducerade grejer från Kina. Vi på Tradera vill främja handeln med second hand och öka svenskarnas grad av återbruk, inte uppmuntra till konsumtion av nyproducerade saker.

Men trots att Tradera inte har utformat de nya reglerna på ett tydligt sätt i det nya avtalet, så kommer företaget att kommunicera ut nyheten i andra kanaler inom kort. De som idag säljer den här typen av varor på Tradera har dock redan blivit meddelade om vilka ändringar som är på gång. 

– De nya reglerna ska inte komma som någon överraskning. Vi har redan kontaktat de butiker som vi anser bedriver försäljning av varor av den här typen, men det kommer även komma förtydligande information där det kommer att framgå precis vad som kommer att gälla, säger Sofia Hagelin.

I ett första skede kommer Tradera att börja med att "rensa bort" de större aktörerna på e-marknadsplatsen, för att få bort en stor volym varor som företaget inte längre vill ha på sin sajt. Sedan kommer det att bli ett löpande arbete med att få bort de butiker och användare som inte följer de nya reglerna. 

– Anledningen till detta är att vi vill stå för cirkulär och hållbar konsumtion. Det är det som är Traderas hjärta och kärna och det är därför vi vill renodla sajten så att produktutbudet på Tradera kan spegla det, säger Sofia och tillägger:

Annons

– Det finns många andra sajter på nätet som man kan till exempel kan sälja nyproducerade grejer från Kina på. 

Trots att det nya användaravtalet inte börjar gälla förrän i augusti, så har nyheten redan börjat sprida sig. I en grupp på Facebook har det dykt upp ett antal inlägg där olika personer kommenterar Traderas nya regler: 

– Jag tror de gör rätt. Tradera har varit nedlusat av asiatiska dropshippers och billigt krims-krams som konkurrerat om utrymmet med privatpersoner försök att sälja sina begagnade prylar. Det är få större företag som säljer något där, och intäkterna är säkert ganska begränsade, skriver en person. 

– Sannolikt en smart marknadspositionering som de kan använda i sin PR. De hade inte gjort det om de inte räknar med att tjäna på det i form av ökad försäljning, skriver en annan person. 

Men det är Sofia inte förvånad eller nervös över. 

– Jag vet att det pågår en del diskussioner kring de nya reglerna, och det finns mycket frågor. Men det vore väl konstigt om det inte uppkom frågor, men det löser vi löpande, säger hon och avslutar med:

– Egentligen är det inga konstigheter för att ända sedan Traderas begynnelse så har ju hjärtat av produkten handlat om second-hand. Och det är inte heller ett så konstigt steg att vi går mot att renodla utbudet, och rensar ut det som inte passar in. Det är en bra sak för vi måste bli bättre på att handla begagnat om vi ska klara våra klimatmål här i Sverige. 

Annons