Search
Close this search box.
ANNONS

Transportstrejk vid lunch!

Transportstrejk vid lunch!
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Dela artikeln:

Strejken รคr nu ett faktum. Fรถrhandlingarna drog igรฅr ut pรฅ tiden och tiderna fรถr ett besked flyttades allt senare in pรฅ kvรคllen. Tillslut kastade dock Transport ut slutbudet ifrรฅn Biltrafikens Arbetsgivarefรถrbund som lรฅg pรฅ bordet och transportstrejken trรคder i kraft idag 12:00. En strejk som framfรถrallt kan straffa e-handeln.

ANNONS

Avtalsfรถrhandlingarna mellan fackfรถrbundet Transport och Biltrafikens Arbetsgivarefรถrbund brรถt sent igรฅr ihop och nu vรคntar stridsรฅtgรคrder. Strejken sรคgs pรฅverka 70-80 procent av godstrafiken i Sverige.

- Vi har fรถrgรคves sรถkt fรถrhandla fram ett nytt Transportavtal men de stรคller krav pรฅ lรถner och kring bemanning som gรถr verksamheten svรฅr att driva, sรคger Peter Jeppsson, vd fรถr Biltrafikens Arbetsgivarefรถrbund.

Enligt Arbetsgivarefรถrbundet ska Transport vรคgrat att acceptera ett avtal utan att fรถretagens mรถjlighet att anvรคnda bemanningsfรถretag fรถrsvรฅrades ytterligare.

Vรคgra smittat gods

Transport har i skrivande stund inte kommenterat fรถrhandlingarna pรฅ sin hemsida. En hemsida som igรฅr gick ner av det hรถga trycket. Det senaste de meddelade var att de nu begรคr facklig sympati ifrรฅn omvรคrlden och att andra transportarbetare vรคrlden รถver ska vรคgra befatta sig med "smittat" gods ifrรฅn fraktbolagen i konflikten.

De fraktbolag som pรฅverkas direkt รคr DHL, Schenker och DSV nรคr 23 terminaler tas ut i strejk av Transport. Posten som inte รคr direkt utsatta av strejken har tidigare sagt att deras stรถrningar berรคknas bli begrรคnsade.

Fรฅr se vad som hรคnder

Det verkar dock vara sรฅ att ingen riktigt vet effekterna av strejken fรถrrรคn den har satts i effekt. Fraktnรคtverken รคr komplicerade och det รคr svรฅrt att fรถrutse exakt vad som kommer hรคnda. Vi vet dock att denna strejk kommer att ha stor pรฅverkan pรฅ Sveriges transporter.

- Mรฅnga butiker kommer att tรถmmas och fabriker att stanna. Risken รคr att konflikten leder till uppsรคgningar รคven inom industri och andra nรคringsgrenar, sa Peter Jeppsson i ett pressmeddelande nรคr strandningen var ett faktum.

Ingen tid fรถr nya samtal ska ha satts ut.

Kรคlla: SvD, DN, Transportgruppen, Transport

ย 

Uppdatering:
Transport har nu kommenterat fรถrhandlingarna i ett pressmeddelande och den stora punkten verkar vara just anvรคndningen av bemanningsfรถretag. Parterna sรคgs ha varit nรคra en lรถsning men pรฅ punkten anstรคllningstrygghet kom man inte รถverens.

- I flera รฅr har vi sett skrรคmmande exempel pรฅ hur anstรคllda avskedas en dag, fรถr att sedan fรฅ komma tillbaka till samma arbetsplats i otrygga bemanningsanstรคllningar nรคsta dag. Det hรคr รคr en ovรคrdig situation pรฅ svensk arbetsmarknad och den mรฅste fรฅ en lรถsning, sรคger Lars Lindgren, fรถrbundsordfรถrande Svenska Transportarbetarefรถrbundet.

Dela artikeln: