Tretti omgjort till marknadsplats – omsatte 37 miljoner

Backade från 477 miljoner året innan.

När den danska vitvarukoncernen WhiteAway år 2016 köpte Tretti av svenska Qliro Group, var siktet inställt på att bli marknadsledande i Norden inom det aktuella segmentet. Varumärkena skulle leva kvar sida vid sida, men växa genom bland annat fysiska butiker i Sverige.

LÄS ÄVEN: WhiteAway om Tretti-köpet: Butiker är en del av planen

Annons

Resultatet: Minus 1,2 miljoner

Planerna resulterade dock inte i någon omedelbar tillväxt. Tvärtom stod det i augusti 2018 klart att Tretti hade backat från 578 till 477 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Tretti minskar omsättningen med 130 miljoner

Nu har företagets nya bokslut offentliggjorts och den här gången är omsättningstappet betydligt större. Under perioden 1 november 2017 till och med 31 oktober 2018 omsatte Tretti strax under 37 miljoner kronor, vilket alltså är betydligt lägre än förra årets siffra på nära en halv miljard. Till det ska läggas ett resultat på minus 1,2 miljoner, vilket dock är en rejäl förbättring mot de senaste två åren.

Gjorde om sortimentet

I sin årsredovisning förklarar Tretti att siffrorna har att göra med att företaget nu har gjorts om till en marknadsplats. Numera används sajten som en plattform där samtliga WhiteAway-bolag kan sälja sina varor. I utbyte får Tretti en så kallad "marketplace fee" från koncernens moderbolag.

- Omorganisationen genomfördes i syfte att öka lönsamheten och möjliggöra för bolagen att fortsätta hålla konkurrenskraftiga priser, skriver Tretti.

Bolaget har under det gångna året fokuserat på att säkerställa ett så brett sortiment som möjligt inom segmenten vitvaror och hushållsmaskiner.

- Denna anpassning, kombinerat med en minskning av de övriga produktkategorierna, har lett till en lägre omsättning under räkenskapsåret i linje med vad som förväntades under föregående år.

Inställt på tillväxt

Men även om Tretti ser en hög konkurrens i sin bransch, är siktet nu inställt på tillväxt.

Annons

- Under det kommande budgetåret förväntas en ökad omsättning jämfört med räkenskapsåret 17/18, skriver företaget.

Tretti är verksamt i Sverige, Norge, Finland och Danmark. I Norge och Finland drivs verksamheten via en filial av det svenska företaget, och i Danmark via det helägda dotterbolaget Tretti ApS.

Annons