Umeå-startup ska göra svensk e-handel supersnabb

Stor lansering på gång.

ShimmerCat är en tjänst ifrån Umeåbaserade startupföretaget Zunzun AB. Företaget genomsyras, om man kollar in deras sajter, av att saker och ting ska gå snabbt.

Tekniken verkar vid första anblick inte rikta sig mot e-handlare men detta är på väg att ändras, enligt uppgifter till Ehandel.se.

Annons

Presenterades på Slush

Under den internationella tech-konferensen Slush i förra veckan ska Zunzun ha visat upp ShimmerCat för världen. Tjänsten är vad vi förstår en webbserver, den del som levererar själva webbsidan, och ska bjuda på mycket snabbare laddningstider än vad som tidigare varit möjligt.

ShimmerCat har utvecklats av forskarna Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel vid Umeå universitet.

Det starka intresset för Lykos nya sajt, vars främsta nyhet var hastigheten, visar att snabbhet är högt upp på många e-handlares önskelista. Google har även gjort det klart att snabba laddtider är något som man önskar av sajtägare framöver.

Produkt för e-handlare

ShimmerCat planerar nu en lansering mot svenska e-handlare. I nästa vecka ska det vara dags enligt Henrik Frienholt som är marknadsansvarig på Zunzun AB.

- Vi har väldigt mycket att göra just nu inför vår marknadsintroduktion nästa vecka, säger han i ett mail till Ehandel.se.

Locket på innan lansering

Men något mer än så vill de inte avslöja i dagsläget.

- Tyvärr måste jag lägga locket på för all media innan vår lansering, säger Henrik Frienholt med hänvisning till ett styrelsebeslut.

Företaget ser stor potential i att lyfta bort det intäktsbortfall som en e-handlare kan ha på grund av långsam laddningstid. Planerna är även större än Sverige och man kommer jobba med e-handlare på nationell och internationell nivå.

Annons

ShimmerCat har redan prisats

Den 30 november ska företaget inlett ett pilotprojekt med en e-handlare i Umeå, Rivia Sports. Deras e-handel ska nu accelereras med den nya framforskade tekniken bakom ShimmerCat.

Zunzun har även vunnit pris för sin "banbrytande mjukvara" under Umeågalan den 10 november då man blev utsedda till Årets unga företagare.

- Vi vill att webbsidor ska kunna ladda på under en sekund, säger Henrik Frienholt till Infotech Umeå.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!