Varannan svensk kommer näthandla mat under 2019

Ny undersökning.

Matjätten City Gross har tagit tempen på svensk nätmathandel i en ny rapport. Som de flesta vet är e-handeln med mat fortfarande i sin linda, trots att nästan alla stora dagligvaruhandlare har insett att de måste erbjuda en näthandel och hemleverans.

LÄS ÄVEN: Svag Q4-tillväxt för nätmaten: "Klart högre första kvartalet"

Annons

Det är dock endast någon enstaka procent av dagligvaruhandeln som faktiskt sker online. Detta kan vara på väg att ändras enligt City Gross undersökning, som säger att varannan svensk kommer att e-handla sina matvaror någon gång under 2019.

Hur ofta de svenska konsumenterna avser att e-handla mat varierar dock.

- Knappt två av tio (17 procent) tror att de kommer att e-handla mat minst någon gång varje månad och 31 procent mer sällan än varje månad. Mest flitiga är 30–49åringarna, bland vilka 28 procent svarar att de kommer handla mat online minst någon gång varje månad, skriver City Gross om undersökningen.

"Utmaning att få fler att ta steget"

Den största fördelen när det kommer till nätmathandel ska enligt de tillfrågade vara hemleveransen. Mer än hälften tycker samtidigt att leverans dagen efter beställning är ett måste. Den största osäkerheten uppges gälla kvalitén på varorna.

- Det finns en trygghet i att själv få välja sina färskvaror, att se och känna efter om frukten eller köttet håller måttet. Siffrorna visar att oron inte ligger i transporterna. Vi har många färskvaror i sortimentet online och visst är det lite av en utmaning att få fler att ta steget och våga beställa hem varorna, säger Mikael Andersson, onlinechef för Bergendahls Food, som driver City Gross.

När man väl testat att e-handla mat så ska osäkerheten dock minska.

- De som testat att e-handla mat tidigare är i undersökningen mindre osäkra på kvaliteten än de som inte gjort det. Det visar att vi i branschen generellt håller en hög kvalitet, säger Mikael Andersson.

Kunder som tidigare e-handlat mat ser samtidigt fler fördelar med det, än de som inte har gjort det. Många tycker också att de sparar tid genom att e-handla sin mat. Drygt tusen svenskar deltog i City Gross undersökning.

Annons

Annons