Vestager ska granska Amazon – stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Det är den danska politikern och EU-konkurrenskommissionären Margrethe Vestager som sannolikt kommer att granska Amazon. Redan i höstas påbörjades en preliminär utredning av den amerikanska e-handelsjättens särställning på e-handelsmarknaden. Det som nu väntas under de kommande dagarna är en formell utredning. Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg genom information från sina källor.  

LÄS ÄVEN: EU vill tvinga Amazon att sätta upp "kinesiska murar"

Annons
Annons

Hindrar konkurrens

Det som Amazon kommer att utredas för är hur de hanterar sin försäljningsdata. Eftersom deras e-handel är både en marknadsplats för andra säljare och en säljplattform för deras egna varumärken, har Amazon information om de företag som säljer via dem. Kritiker menar att Amazon kan använda denna data till att konkurrera ut andra, mindre företag som säljer via deras sajt. EU har länge uttryckt en oro över detta.  

- Självklart är det bra att man ger mindre företag en plats på webben men om man sedan använder data för att ta över deras affärsverksamhet genom att man ser vad som är populärt är det en annan sak, sa Margrethe Vestager till Sveriges Radio i januari i år.

Bötfäller stora teknikjättar

Redan i januari i år kunde vi berätta att konkurrenskommissionären Margrethe Vestager hade siktet inställt på Amazon.

LÄS ÄVEN: Amazon är nästa på Margrethe Vestagers lista

Hon har tidigare utrett bland annat teknikjättarna Apple och Google, som också tilldelades dryga böter. 2018 fick sökjätten Google böta 4,3 miljarder euro för konkurrensbrott. 

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!